Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welke middelen zitter er in een "klysma"?

mijn schoondochter heeft vanmorgen in het ziekenhuis een klysma gekregen,
wat zit erin waardoor de boel los komt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ah, het probleem is nu opgelost? Gelukkig maar, wat zal ze (en jullie) opgelucht zijn. Het hangt er een beetje vanaf, het kan een docusaatklysma zijn met docusaatnatrium en glycerol, of een natriumfosfaatklysma - beide maken harde ontlasting zacht zodat die alsnog via de natuurlijke weg naar buiten kan.

Bronnen:
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie...
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie...

glycerine Toegevoegd na 4 minuten: Het zou lauw water zijn. Maar ik weet uit de zorg dat in een miniklysma glycerine zit. Met warm water spoelen helpt heel goed, en is gevaarloos hoor!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Klysma

Er bestaan verschillende soorten klysma' s. De basis is altijd lauwwarm water, waarvan de hoeveelheid varieert van 120 ml tot meestal een halve liter. Dat water kun je op zich gebruiken maar er kunnen ook stoffen in opgelost worden. Bij kleinere klysma's is dat een zoutsoort zoals natriumsulfaat of -fosfaat. Bij grotere kun je zeep gebruiken maar ook middelen als stroop heb ik zien gebruiken. En dan heb je nog Microlax, glycerine en zetpillen als rectale laxeermiddelen maar dat zijn geen klysma's.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100