Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welke test is het best bij herkennen ziekte van Lyme?

Ik heb al langer last van lage rugpijn en moeilijk kunnen plassen. Dokter zegt bekkenbodemverzakking. Doe nu oefeningen daarvoor. Echter sinds een week heb ik grote rode vlekken op scheenbeen gekregen. Kijk ik op internet en kom ik bij de ziekte van Lyme uit. Moeilijk plassen geregeld hoofdpijn (de laatste week) en die rode vlekken sinds een week, die begon twee weken terug op de voetwreef en is nu uitgebreid naar scheenbeen. Enorm vermoeid en na het roeien sta ik enigzins onvast op benen van vermoeiheid. Nu lees ik dat huisartsen er bijna niks van weten. Ik wil me nu goed voorbereiden als ik maandag naar HA ga want ik wil niet chronisch ziek worden. (ik pas sinds een half jaar 1 dag in de week op een hond)Kan best dat hij de teek heeft overgebracht. Blijkt dat 50 procent van de beten niet opgemerkt worden. Weet iemand waar ik goed op moet letten en wat mag ik eisen als test?

vr gr Gonna

Weet jij het antwoord?

/2500

De huisarts kan je laten testen op antistoffen tegen de lyme-bacterie. Als je die antistoffen hebt, betekent dat dat je ooit met die bacterie in aanraking bent geweest. Of je nog steeds besmet bent, is helaas niet te bepalen. Pas erg op met verhalen dat "huisartsen achter lopen" of zelfs "van niets weten". Huisartsen weten juist wél heel goed wat de laatste stand van zaken is. Wat ze natuurlijk niet weten, en ook niet hoeven te weten, is wat de laatste hype is in de alternatieve wereld. Ook verhalen als "in land X lopen ze ver voor op Nederland" moet je niet serieus nemen. Artsen lezen internationale vakbladen, dus het ene land kan nooit ver voor- of achterlopen op het andere land. Waarschijnlijk betekenen die verhalen slechts dat men het in land X niet zo nauw neemt met de controle op alternatieve praktijken. De beste test is dus de bloedtest op antistoffen. Mocht er in specifieke gevallen een andere test zijn die in dergelijke gevallen beter is, dan weet de huisarts of mogelijk de specialist dat natuurlijk wel. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een test die net wat geschikter is als het vermoedelijke moment van besmetting ongeveer X dagen of weken geleden was. Maar nogmaals: vertrouw op de expert, niet op verhalen van internet.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100