Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Vanaf welke TSH waarde wordt er Thyrax aanbevolen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De NHG hanteert TSH = 4,0 als grens voor hypothyreoidie. Let op, als je eenmaal levothyroxine (Thyrax is een merknaam) gebruikt, is de streefwaarde TSH < 1.0. NHG zegt zelf 'Het TSH bevindt zich bij goed ingestelde patiënten veelal in het laag-normale gebied (het vrije T4 is dan meestal hoog-normaal).' maar patientenorganisaties raden meestal aan om te mikken op lage streefwaardes tenzij je klachtenvrij bent.

Bronnen:
https://www.nhg.org/standaarden/volledig/n...

Of je Thyrax moet gaan gebruiken is meestal niet afhankelijk van je TSH, maar van de combinatie TSH en Vrij T4 (fT4). TSH is het hormoon dat de schildklier aanzet tot het maken van schildklierhormoon (het T4.) Dit T4 wordt vervolgens omgezet in T3, het uiteindelijke actieve hormoon. T3 wordt in de praktijk weinig bepaald omdat het een erg lange halfwaardetijd heeft. Hierdoor is het T4 een veel betere maat voor de hoeveelheid hormoon die de schildklier daadwerkelijk produceert. Bij een te traag werkende schildklier doet je lichaam zijn best om de schildklier harder te laten werken; dat uit zich in een hogere (!) TSH-waarde. Thyrax wordt alleen aanbevolen bij een hypothyreoidie (= een te traag werkende schildklier.) Het TSH wordt bepaald om te zien of iemand een hypothyreoidie heeft. Als de waarde normaal is dan kan je eigenlijk wel zeggen dat de schildklier normaal werkt. Als de waarde verhoogd is dan wil dat nog niet meteen zeggen dat je ook een hypothyreoidie hebt; het kan immers zijn dat met de hogere TSH de schildklier nog wel voldoende produceert (we spreken dan van een subklinische hypothyreoidie, daarover later meer.) Bij een afwijkende TSH-waarde bepaalt het lab automatisch ook het fT4; pas als die daadwerkelijk te laag blijkt wordt er gesproken van een hypothyreodie en is Thyrax (of een van de andere schildklierhormonen) geindiceerd. Lastiger wordt het bij een subklinische hypothyreoidie; online en ook op GV worden er regelmatig discussies over gevoerd. De richtlijnen rondom een subklinische hypothyreoidie zijn nog niet zo lang geleden aangepast. Vroeger werd er bij een subklinische hypothyreoidie nooit medicatie geadviseerd; dat is nu veranderd. Bij een TSH tussen 4 en 6 is de kans op spontane normalisatie zo groot dat medicatie niet wordt aanbevolen. Bij een TSH boven de 6 in combinatie met klachten die niet op een andere manier verklaard kunnen worden (bij een patient jonger dan 85 jaar) kan Tyrax overwogen worden. Al wordt er nog steeds bij vermeld dat er geen aanwijzingen zijn dat behandeling is zo'n situatie daadwerkelijk leidt tot afname van symptomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100