Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Als je vermagert, heb je dan ook minder last van warmte?

Ik heb nu een overgewicht van 15 kg ongeveer. Bij inspanning bij warm weer, voel ik me vlug benauwd. Ik ben met diëtiste bezig om gewicht aan te pakken maar ik vroeg me af of dat benauwd worden iets te maken heeft met overgewicht of fysieke conditie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mijn persoonlijke ervaring : nee, niet per se. Ik had het al altijd warm / nooit koud toen ik nog vijftig kilo woog, en nu ik tegen de 120 zit nog steeds. En omgekeerd ken ik ook dikkerds die echte koukleumen zijn. Dat is je eigen stofwisseling, je activiteit, maar ook voor een deel je emotie die dat bepaald, en de mate waarin je jezelf hebt afgehard / aan warmte gewend. Maar over het algemeen, statistisch zeg maar, kun je wel stellen dat dikke mensen het minder snel koud / sneller warm hebben dan dunne. Kortademig / benauwd zijn is een ander verhaal ; zeker in de warmte valt het voor je hart niet meer dat hele enorme lichaam (al is 15 kilo niet echt enorm te noemen) van zuurstof te voorzien, vooral bij inspanning. Dan kan een paar kilo gewicht enorm veel schelen. Conditie speelt echter absoluut ook een rol. Als je vaker beweegt, zul je makkelijker je hele lijf van zuurstof kunnen voorzien, simpelweg omdat je spieren sterker worden.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/divers...

Jazeker. Naarmate je zwaarder bent heb je verhoudingsgewijs meer (warmteproducerende) inhoud en minder (warmteverliezend) oppervlak. Die verhouding wijzigt erg snel omdat inhoud in de derde macht toeneemt (lengte maal breedte maal hoogte) en oppervlak in de tweede macht (lengte maal breedte). Door lichaamsgewicht te verliezen verlies je dus veel meer warmteproductie en minder warmteverlies waardoor je minder snel last hebt van de warmte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100