Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is mijn voet gebroken? Ik heb foto,s laten maken maar er was niks te zien maar ik denk toch dat hij gebroken is wat moet ik doen?

ik ben gevallen en nu doet mijn voet heel veel pijn het doet vooral pijn als ik op de knobbel en hoger voel en er zit een forse zwelling die licht blauw gekleurd is ben al naar huisarts geweest en heb foto,s laten maken maar er was niks te zien maar ik denk toch dat hij gebroken is wat moet ik doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als er op de foto's niets te zien is dan heb je geen breuk maar eerder een zware kneuzing en die kan inderdaad evenveel pijn geven als een breuk.Waarschijnlijk heb je van je dokter de nodige uitleg gekregen in wat te doen.In elk geval heel wat geduld en rust en zal het wel een tijdje duren tegen dat alles terug in orde is.

Rusten, en koelen tegen de zwelling. En eventuele andere adviezen opvolgen die de huisarts je gegeven heeft. Met het been omhoog zitten is vaak ook goed tegen zwellen / vochtophoping. En je kunt een paracetamol nemen tegen de pijn. Als er op de foto niks gebroken is, dan is er vrijwel zeker niks (belangrijks) gebroken, en behoeft het geen verdere medische behandeling. Bovendien kan een goede kneuzing absoluut meer pijn doen dan een breuk, dus dat het zo veel pijn doet is niet zo vreemd. Wel vervelend. Pijnstillers nemen maar. is de pijn heel extreem, dan kun je de huisarts vragen of hij je wat zwaarders voor wil schrijven voor de eerte twee-drie dagen. Ook moet je je voet niet helemaal ontzien, wel gewoon proberen te belasten, maar niet overdrijven.

Om veel pijn te hebben hoeft de voet niet gebroken te zijn. Nu er niets te zien is op de foto is een breuk onwaarschijnlijk. Een voet zit vol met kleine gewrichtjes, pezen en spieren. Daarvan bij een val gemakkelijk iets beschadigd raken. Vooral als de voet voor een deel blauw is, wijst dat erop dat er in de voer iets beschadigd is en is van bloeden. Dat veroorzaakt de blauwe verkleuring die na een tijdje paars wordt en dan groen/geel en vervolgens verdwijnt. Als de blauwe verkleuring aan de buitenkant van de voet onder de knobbel zit, dan heb je de banden die de botjes in je voet bij elkaar houden verrekt of een beetje ingescheurd. Dat geneest vanzelf. Blijf wel in beweging als dat in redelijkheid gaat. Je hoeft niet met je voet omhoog te gaan zitten. Met enkele dagen zal de pijn verminderen. Blijft de pijn als je erop staat of loopt ook na een paar dagen nog onverminderd hevig, laat er dan nog eens naar kijken.

De weg is huisarts. Die verwijst door ziekenhuis voor eventuele foto's. Maar als op de foto's niets te zien is, dan is er altijd nog de weg via de fysiotherapie. Vooral omdat in een voet meer is dat alleen botten, de kunnen breken. Maar ook andere zachte delen, de beschadigd kunnen zijn. Zorg voor goede pijnstillers als het advies is bewegen, veel bewegen. Bij gewrichten is het advies in beweging blijven. En in de voet zitten veel gewrichten. Of het nu belast of onbelast bewegen is, dat is aan de artsen en therapeuten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100