Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom wordt er beweerd dat zeelucht goed voor je is?

In zeelucht zit namelijk veel zout en zout is een fijn stof. Van fijnstof is bekend dat het slecht is voor je gezondheid, maar waarom zou je dan juist zeelucht voor bijvoorbeeld astma patiënten aanraden? Er worden de meest uiteenlopende dingen beweerd op internet, maar heeft iemand hier een concreet antwoord op met eventuele ondersteuning van betrouwbare bronnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aan zee adem je (meestal) de lucht in die al een lange weg over het water heeft afgelegd. Die is dus wat stof betreft meestal heel schoon. Het zout in zeelucht is inderdaad ook fijnstof, maar dit fijnstof wordt gewoon opgelost in de longen en opgenomen in je bloed. Dat kan in ieder geval geen kwaad en is mogelijk zelfs gezond. Daarin verschilt het van wat we normaal bedoelen als we het over fijnstof hebben: dat is "troep" die in je longen achterblijft en allerlei kwalijke gevolgen kan hebben, tot longkanker toe. Denk bijvoorbeeld aan het fijnstof dat een dieselmotor produceert.

Zeelucht is (door de zeewind) relatief weinig vervuild, zeker in vergelijking met stadslucht. Zeker 100 jaar geleden was het verschil enorm.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100