Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan een elektrische deken rugpijn veroorzaken?

Sinds dat ik een elekrische deken heb aangeschaft heb ik erg veel last van rugpijn. kan dit door de straling van de deken komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Uit eigen ervaring: De deken verwarmt lekker je rug, maar door je een keer om te draaien ontstaat een spleet tussen de dekens waardoor koude lucht (tocht) bij je rug kan komen. Omdat je rug lekker verwarmd is, is de koude lucht relatief nog eens extra koud en kan zo op de spieren slaan. Probeer eens te voorkomen dat die spleten ontstaan door de dekens extra vast in te stoppen o.i.d.

Je stelt eigenlijk drie vragen tegelijk: --  Kan een elektrische deken rugpijn veroorzaken? --  Geeft een elektrische deken straling af? --  Kan straling rugpijn veroorzaken? Het antwoord op deze vragen is: --  Ja. --  Nee, maar met een kanttekening. --  Nee. Uitleg: Een elektrische deken zorgt voor een andere temperatuur en voor een ander "lig-gevoel". Beide kunnen ervoor zorgen dat je op een andere manier in je bed ligt, en/of dat je je vaker of juist minder vaak omdraait. Dat kan in principe rugpijn veroorzaken. Een (te) warme deken kan zelfs invloed hebben op je matras, waardoor je niet meer goed kúnt liggen. Ook indirect kan er invloed zijn. Bijvoorbeeld doordat je automatisch, wanneer je het 's nachts te warm hebt, met je armen en/of je benen bovenop je dekbed gaat liggen om wat af te koelen, waardoor je in een rare houding terechtkomt. Het antwoord op je eerste vraag is dus: Ja, een elektrische deken kan rugpijn veroorzaken. -- Je tweede vraag is wat lastiger. Een elektrische deken geeft geen straling af. Wel kan er een (zwak) elektrisch veld rond de deken aanwezig zijn. Van zulke velden is echter nog nooit een invloed vastgesteld. -- Je derde vraag, of straling rugpijn kan veroorzaken, is eenvoudig: nee. Ten eerste geeft een elektrische deken sowieso geen straling af, dus is deze derde vraag al niet van toepassing. Ten tweede: als de zwakke velden (geen straling!) die een elektrische deken afgeeft werkelijk een invloed zouden hebben die zo duidelijk merkbaar zou zijn als rugpijn, dan zouden we dat al lang hebben ontdekt - en dat is dus niet zo. Straling veroorzaakt dus geen rugpijn, en elektrische velden ook niet.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100