Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Voel je bij conjunctivitis pijn, als je de spier van de ooglens spant?

Als je naar iets kijkt op korte afstand gaat de ooglens bol staan.
Dit gebeurt door het spannen van de spier van de ooglens.

Is dit aanspannen van de lens pijnlijk als je geplaagd wordt door conjunctivitis?

Of heb je bij conjunctivitis alleen een rood oog?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe zou dat geen pijn mogen doen bij een conjunctivitis. Wat irritatie in het oog kan bij een conjunctivitis natuurlijk normaal zijn, maar echte pijn níet. Bij een rood oog kennen we binnen de huisartsgeneeskunde eigenlijk maar drie alarmsymptomen. Als deze niet aanwezig zijn dan kan er rustig afgewacht worden, of door de huisarts behandelt worden. Meestal gaat het dan om bijvoorbeeld een conjunctivitis, een vuiltje in het oog of iets van dien aard. Als er wel een of meer alarmsymptomen zijn dan is een consult bij een oogarts geïndiceerd. De alarmsymptomen bij een rood oog zijn fotofobie (pijn als er licht in het oog schijnt), plotseling verminderd zicht in het oog of pijn (dus meer dan alleen wat irritatie.) Aangezien je dus pijn aangeeft (want dat geldt ook voor pijn bij het accomoderen) zou ik je toch aanraden om naar je huisarts te gaan. Of een doorverwijzing ook echt nodig is laat ik uiteraard aan diens oordeel over; het zou goed kunnen dat de pijn in zijn optiek nog niet zodanig is dat het als alarmsymptoom gezien moet worden; ik kan dat via GV natuurlijk niet uitmaken.

Het is niet de oogbal die bol en minder bol gaat staan bij dichtbij en ver af kijken, maar de lens in je oog. Daar heeft het ontstoken slijmvlies op je ogen geen invloed op. In ontspannen stand is de lens plat en staat dan ingesteld op ´ver af´. Daarom kan langdurig lezen vermoeiend zijn, en is het turen naar de horizon rustgevend voor je ogen... `Conjunctivitis is de medische term voor ontstoken slijmvlies van de ogen. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Het oogwit wordt bedekt door slijmvlies (conjunctiva) en dit bevat heel dunne bloedvaatjes. Bij irritatie zetten deze vaatjes op, waardoor het oog rood wordt.` http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/conjunctivitis.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100