Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan ik door een ingegroeide teennagel een bloedvergiftiging krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door de ingroei van de nagel in het weefsel erom heen kan een infectie van dat weefsel ontstaan. Met name als er ook bloedvaatjes doorboord zijn en er een bacterie bij komt. Dan ontstaat er een bacteriële infectie. Echter een bloedvergiftiging, sepsis genaamd, krijg je echt niet zo snel. Je afweersysteem zal d m v extra witte bloedcellen die er worden aangemaakt en naar het ontstoken weefsel gaan de bacteriën omvloeien (is fagocytose) en ze doden en afvoeren. Gaan daarbij ook de witte bloedcellen dood dan komt dat naar buiten als pus. Zaak is je ingegroeide stukje nagel te laten verwijderen en het gebied eromheen goed te desinfecteren. Dit moet door een goede pedicure gedaan worden. Is er al sprake van een infectie dan moet je eerst naar de huisarts want een pedicure mag zonder fiat van de dokter niet in een ontstoken weefsel gaan snijden. De huisarts zal je, indien nodig een antibiotica kuur voorschrijven en de de pedicure fiat geven de bron van infectie; het ingegroeide stukje nagel te verwijderen en verdere wondbehandeling toe te passen.

Bronnen:
beroepsmatig

Ja dat kan als de teen ontstoken raakt, en van ontstekingen kan je een bloedvergiftiging krijgen. Toegevoegd na 1 dag: Het is inderdaad een infectie die voor een bloedvergiftiging kan zorgen. De infectie is het binnendringen van micro-organisme en het verzet van het lichaam tegen de infectie wordt ontsteking genoemd. Het kan inderdaad ook zo zijn dat er vanuit het lichaam een ontstekingsreactie komt zonder een infectie (bijvoorbeeld als reactie op warmte, maar ook een auto-immuun reactie, zoals reuma, is zonder infectie), dan is er geen kans op bloedvergiftiging.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100