Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan ik een buikwandcorrectie en borstlift vergoed krijgen ? zie toelichting.

Ik ben 25 jaar, vrouw en ben uit eigen kracht +60 kg afgevallen. Ik heb ook Hidradenitis. Mijn onderbuik is slap en mijn navel is net een mondje zeg maar. Omdat ik allemaal zeer teleurstellende verhalen lees over sporten en de verslapte huid door de snel afvallen heb ik dat eerlijk gezegd geen kans gegeven. Ik wil nog 10 kg afvallen, mijn bmi is nu 28 alleen ben gewoon bang dat de boel nog meer gaat hangen. En ga sowieso naar een Plastisch chirurg ivm littekens. Nu wil ik hem ook vragen of dit vergoed zou worden( buikwandcorrectie en een borstlift) want heb ook vrij forse borsten maar ook die zijn natuurlijk niet meer zo stevig. En voor mijn huidziekte mag er niks over elkaar wrijven.

Zou gewoon graag concreet willen weten of ik kans maak op een volledig vergoede Buikwandcorrectie met Borstlift?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een buikwandplastiek wordt alleen in heel specifieke situaties vergoed, en je moet van tevoren toestemming hebben van je verzekeraar. Bij niet-behandelbare smetplekken onder het huidschort is wel vergoeding mogelijk. Andere indicaties kunnen zijn een ernstige bewegingsbelemmering of ernstige verminking. Als de huid de bovenbenen met minimaal een kwart bedekt, is die ernst geobjectiveerd. Ik denk dat je een plastisch chirurg moet zoeken die en hele goede motivatiebrief voor je schrijft. Het kan zijn dat je op het eerste gezicht niet voldoet aan de criteria zoals die gelden; ik heb wel eens begrepen dat verzekeraars soms erg hameren op de mate van huidoverschot en op het BMI. In z'n algemeenheid geldt bij plastische/cosmetische chirurgie dat er sprake moet zijn van een ernstige belemmering van de functie en/of een in het oog springende verminking. Een borstlift komt niet in aanmerking voor vergoeding vanuit het basispakket, een borstverkleining mogelijk wel. Ook hier weer moet er dan sprake zijn van duidelijke klachten die niet op een andere manier te behandelen zijn. Bij een borstvergroting zijn dat meestal rug- en nekklachten waarbij fysiotherapie en/of pijnstillers niet voldoende verlichting kunnen brengen. In jouw geval gaat het vooral om de huidplooien, en ik zou me kunnen voorstellen dat vanwege jouw huidaandoening toch ook anders naar de vergoeding van een borstlift gekeken kan worden. Ook hier geldt weer dat een chirurg goed moet kunnen motiveren waarom die behandeling voor jou de enige mogelijkheid is, en dat er sprake is van ernstige belemmeringen, lijden en/of verminking. In jouw geval zou ik ook een brief van je dermatoloog meesturen zodat de aard en ernst van je huidproblemen duidelijk is. Ga in elk geval in bezwaar als je een afwijzing krijgt. Heel vaak wordt een eerste aanvraag afgewezen omdat iemand dan alleen naar de vaste criteria kijkt en je aanvraag dan automatisch afwijst. Zodra je in bezwaar gaat, moet er een medisch adviseur naar kijken. Vaak wordt dan voor het eerst daadwerkelijk naar je specifieke situatie gekeken. Geef dus niet te snel op. Lukt het niet vanuit het basispakket, dan is het goed te weten dat vanuit de hogere aanvullende pakketten soms ook een (lagere) vergoeding voor plastische chirurgie mogelijk is. Bovendien kun je medisch-noodzakelijke behandelingen die niet worden vergoed, meestal opvoeren als specifieke zorgkosten bij je Belastingaangifte (zie het aangifteprogramma, of vraag bij twijfel de inspecteur).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100