Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb bij het traplopen dat ik bij elke stap mijn knie hoor kraken. Weet iemand misschien wat het is of hoe dat kan? Kan het kwaad?

Ik heb dit al zolang ik me kan herinneren, en ik ben nog best jong dus ik heb geen zin in versleten knieën op mn 30e... Het doet geen pijn (ik voel het wel). Het is ook hoorbaar en niet alleen een gevoel. Weet iemand de oorzaak? Moet ik ermee naar de dokter?

Alvast bedankt! (Ik ben er best onzeker over...)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat komt door losse stukjes kraakbeen in het gewricht. Toen ik nog heel klein was, en ik lag bijvoorbeeld in bed, dan kon ik het altijd horen als mijn vader er aan kwam. Bij elke stap kraakten zijn enkels. Jaren later was dat nog steeds zo, en ik heb hem nooit horen zeggen dat hij daar last van had. Het kan dus heel goed zo zijn dat je daar oud mee kunt worden. Met artrose of zo heeft het niets te maken. Dan verkalkt het gewricht, en de vlakken die over elkaar moeten glijden worden stroef en pijnlijk. Omdat het kraakbeen, dat de uiteinden van de botten bedekt, verhardt en hobbelig wordt. Dat hoor je niet kraken of knarsen, maar je voelt het des te meer.

Helaas vermoed ik dat het artrose is. Niet te veel traplopen, dat is zeer belastend voor je knieën. Verse ananas eten, dat schijnt heel goed te zijn. Verder licht belastende bewegingen doen, zoals fietsen en wandelen. Zolang het geen pijn doet, hoef je er niet mee naar de dokter, maar als je er toch komt kun je er met hem over praten. Overigens, dit komt heel veel voor.

Het kan zijn dat je osteofyten hebt. Dat zijn uitsteeksels aan je botten. Dan kun je ook gekraak gaan horen. Osteofyten kunnen lastig zijn maar zijn niet ernstig. Toegevoegd na 52 seconden: botten en gewrichten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100