Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is patella alta een botafwijking?

Weet jij het antwoord?

/2500

De patella is het beweegbare bot aan de voorzijde van de knie. Patella alta is de toestand waarbij de knieschijf te hoog op het femur (=dijbeen) zit. Het is een afwijking of anatomische variatie van de vorm van de knieschijf. Dus niet van het bot van dat been. Normaal heeft de patella een bolle achterkant die perfect past in de trochlea (het gootje aan het eind van het dijbeen). Wanneer deze minder bol of zelfs helemaal vlak is, heeft dit gevolgen voor het goed functioneren van dit gewricht. Er is een groter risico op een luxatie (=ontwrichting). Een fysiotherapeut kan het goed uitleggen aan de hand van het skelet van een knie. Dan begrijp je het waarschijnlijk nog beter.

Bronnen:
http://www.ocon.nl/knie/knieschijf/
http://www.sportsclinic.be/sportsclinic/kn...

Nee, maar het kan wel veroorzaakt worden door een botafwijking. En ook door iets anders. Even een stukje uitleg: patella alta betekent een hoogstand van de patella (=knieschijf). Normaal gesproken loop de knieschijf bij het strekken en buigen van de knie netjes door een soort gootje in het bot van je bovenbeen. De onderkant van de knieschijf heeft - heel overdreven gezegd - een beetje een bolle puntvorm, die ervoor zorgt dat de knieschijf in dat gootje blijft. (Zie plaatje: let niet op mijn paint-tekenkunsten, en bedenk dat het een erg schematische weergave is, maar even om duidelijk te maken wat ik bedoel qua vorm.) Als de knieschijf te hoog in de groeve (dat gootje) staat of loopt, kan dat zorgen voor pijnklachten en instabiliteit. Je kunt je voorstellen dat de knieschijf dan sneller over het randje heen kan schieten: een patella luxatie (=ontwrichting, uit de kom schieten van de knieschijf). Zo'n afwijkende stand kan diverse oorzaken hebben. Eén ervan is een aangeboren botafwijking, bijvoorbeeld een te ondiepe groeve in het bot. Maar eenzelfde hoogstand kan ook ontstaan door zwakte van de bovenbeenspieren, spasticiteit of bijvoorbeeld doordat de patellapees gescheurd is. Er kunnen dus verschillende oorzaken voor zijn, waarvan een botafwijking er slechts één is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100