Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe komt het dat sommige hun ledematen zo makkelijke kunnen kraken?

Ik weet dat ik niet juist ben en dat het luchtbelletjes zijn die ontploffen dus mijn vraag is eigenlijk niet zo goed. Dus mijn vraag is kan heel makelijk mijn vingers kraken, tenen kraken enz...
Hoe komt het dat sommige dan niet zo makkelijk kunnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat ligt aan de flexibiliteit van jouw gewrichten: "Bij sommige mensen knakken gewrichten heel gemakkelijk. Anderen moeten er meer moeite voor doen. Dat verschil zit hem in de flexibiliteit van de gewrichten. Vacuüm In de gewrichtsholte bevindt zich een kleine hoeveelheid vloeistof waarin gas is opgelost. Het vocht is het smeermiddel van het gewricht, om bewegingen soepel te laten verlopen. Door te trekken aan je vinger wordt de holte iets groter en ontstaat een onderdruk. Die onderdruk zorgt voor een vacuüm. Door de lage druk komen de in het vocht opgeloste gassen vrij. Het vacuüm wordt opgeheven en er ontstaat plotseling meer ruimte in het gewricht. Die ruimte wordt opgevuld met gas. Dat laatste hoor je als een knak, vergelijkbaar met een zuignap die je van het raam trekt. Veel mensen denken dat het geluid afkomstig is van de botten, maar dat is dus niet het geval. Je kunt een gewricht ook niet meerdere keren achter elkaar knakken. Het verdampte gas moet eerst weer oplossen in het gewrichtsvocht. Bij sommige gewrichten ontstaat de knak op een andere manier. Het geluid kan namelijk ook worden veroorzaakt door een pees van een spier die ergens overheen schiet. Je kunt dit vergelijken met de snaar van een gitaar.

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/spierengewric...
http://www.romanosandee.nl/achtergrondinfo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100