Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heb ik tetanus?

ik ben iets meer dan een week geleden gebeten door mijn hond, in mijn wijsvinger.
niet zo'n hele diepe wond,
en meteen met anti-biotica gereinigd.

ik ben niet ziek, geen koorts nothing.
wel heb ik beetje raar gevoel kaken (geen stijfheid)
maar dat kan ook komen omdat dat een syptoom is en ik er steeds aan denk.

tetanus is toch dodelijk???
help?

is het nodig dat ik naar de huisarts ga?

Toegevoegd na 1 dag:
dank jullie voor de antwoorden!

ik heb zelf opgezocht dat de prik idd 15 jaar geldig is.
en ik ben 20 jaar (dus jonger dan 24)
de wond is helemaal mooi dicht (piepklein korstje nog, twas ook maar een 'beet' van een halve centmeter) geen enkele krampen in mijn vinger. het deed natuurlijk eerst wel zeer, maar het is goed ontsmet niet ontstoken etc.
verder heb ik niet echt ergens last van.

verder ben ik goed gezond, dus ik denk niet dat er iets aan de hand is.
Ik bel morgen even naar de huisarts voor advies.
ik kan altijd voor de zekerheid even een prik halen, als hij dat nodig vindt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je tetanus hebt dat twijfel je daar niet aan. Je hebt geen tetanus want je kan nog een computer bedienen. Wel zou ik even langs de dokter gaan om dit te vertellen (nooit medisch advies van internetters zoals Joozd aannemen) en om een teranusprik te halen, dan ben je 10 jaar beschermd!

Ziektebeeld Bij tetanus zullen de eerste ziekteverschijnselen pijn, tinteling, stijfheid en zwelling van de opgelopen verwonding zijn. Vervolgens zullen verhoogde spieractiviteiten en reflexen rondom de verwonding volgen. Tevens zullen er kramp aanvallen over het gehele lichaam plaatsvinden veroorzaakt door prikkels (zelfs de kleinste prikkel) van buitenaf. Tetanus kenmerkt zich voornamelijk door een stijfheid die optreed in de kaakspieren, slikproblemen en nekstijfheid. Bij Tetanus zal de patiënt wel altijd bij bewustzijn blijven. Complicaties van de ziekte Indien men geen hulp en/of behandeling zoekt nadat de eerste ziekteverschijnselen zich voordoen kan deze ziekte een dodelijke afloop hebben. Echter bij een goede behandeling is er een volledig herstel mogelijk zonder eventuele nagevolgen. ------------ Wij kunnen niet zeker zeggen of je het hebt. Als je er onzeker over bent kun je de huisartsenpost even bellen voor advies.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekte...

Ik zou zeker naar de huisarts gaan want als je tetanus zou krijgen en deze ziekte onbehandeld blijft, kan het zeer slecht met je aflopen. De tetanusinjectie die je krijgt als kind heeft geen onbeperkte 'houdbaarheidsduur'. Een nieuwe is weer 10 jaar 'werkzaam'.

Als je korter dan 15 jaar geleden een tetanusinjectie hebt gehad of als je jonger bent dan 24 hoef jij je geen zorgen te maken. Als het langer dan 15 jaar geleden is zou ik even langs de huisarts gaan voor een prik. Symptomen zijn: Stijfheid rond de wond, spierkrampen door prikkels, kramp in de spieren vooral in de kaak en in de rug. De incubatietijd is een paar dagen tot een paar weken. Ga naar de huisarts als jij het niet vertrouwd.

Als regel moet een tetanusinjectie binnen 24 uur na de beet te worden gegeven. Als de beetwond goed genezen is en niet ontstoken is, zou ik mij geen zorgen maken. Als je twijfelt, ga dan naar de huisarts en trek je niets aan van de hier gegeven reacties. Zie onderstaande link.

Bronnen:
http://www.kiesbeter.nl/medische-informati...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100