Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wanneer mag je gehechte voet wassen ?

Mijn voet was vrijdag gehecht aan mijn voet. Ik wil graag mijn voet schoonmaken en al dat bloed en vocht weg doen. Maar ik heb gehoord dat het pas mag dat de draadjes eruit zijn is het waar ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meestal duurt het 7 tot 10 dagen eer de hechtingen eruit gaan en pas daarna mag je je voet weer wassen zoals gewoonlijk. Je kunt het wel rondom de wond voorzichtig met een vochtige doek schoonmaken.

Volgens mij kan je gewoon met natte watten rondom schoonmaken, hoor - voor alle zekerheid kan je het water eerst even koken, en een beetje laten afkoelen.

De reden dat je het niet mag wassen is dat de kans bestaat dat de hechtingen los gaan, de huid week wordt en eventueel kans op infectie van de wond. Je kan de wond deppen, dus niet wrijven, met een (steriel) gaasje. Daarna droog deppen. Laat de wond verder drogen aan de lucht, dus niet afdekken met gaas of iets dergelijks. sowieso als je thuis bent de wond niet bedekken, vind je een litteken niet erg, leg je voet dan lekker in het zonnetje, is goed voor de genezing. Toegevoegd na 1 minuut: Deppen doe je met gewoon kraanwater, dat is schoon genoeg.

Vrijdag gehecht, dat is dus 6 dagen geleden. Je kunt gerust onder de douche met niet te warm stromend water je voet afspoelen hoor. Juist al (geronnen) bloed en vocht is een bron van infectie. Dus alleen maar goed om het weg te spoelen. Geen zeep gebruiken. Daarna de wond voorzichtig droogdeppen met gaasjes en weer verbinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100