Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat te doen met een overbelaste wijsvinger?

Ik heb gisteren veel met een dunschiller geschild. Hierbij gebruik je de wijsvinger als steun, en om te 'sturen/leiden'. Vannacht werd ik wakker met een zeurderige pijn aan mijn wijsvinger ter hoogte van het buigpunt met de hand. Wat kan ik het beste doen? Rust of juist bewegen? Koude of juist warmte? Iets erop smeren, iets slikken? Of gewoon negeren? Graag een tip! Bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Overbelast, de klachten zullen vanzelf overgaan als je je vinger wat rust geeft. In elk geval de dunschiller even laten liggen, omdat je daarmee heel intensief juist die ene vinger gebruikt. Als je veel last hebt, zou je een dag of een paar dagen je wijsvinger tegen je ringvinger kunnen tapen. Kan gewoon met sporttape, of leukoplast ofzo. Je taped beide kootjes (onder en boven) met een stripje rondom tegen elkaar, zodat je nog wel kunt buigen. Daarmee steunt de gezonde vinger je overbelaste vinger. Zo krijgt hij wat rust, terwijl hij nog wel gewoon kan bewegen, dat is beter voor het gewricht (tenzij er echt schade is, maar dat lijkt onwaarschijnlijk hier). Toegevoegd na 7 minuten: Ik zie net dat je in de reacties aangeeft dat je gewricht ook wat dik en warm is. Dan moet je het wat extra in de gaten houden. Je zou kunnen koelen, dat is eigenlijk altijd goed. Mocht dat voor meer pijn zorgen, stop er dan mee. Het kan geen kwaad, maar soms is koude bij gewrichtsklachten niet prettig. Bij overbelasting vaak wel, dus probeer het even uit. Ik begrijp ook dat het vooral bij ver buigen veel pijn doet? Je zou een brede strook tape boven over je vinger kunnen plakken, zodat de tape strak komt te staan als je je vinger ver buigt. Dat fungeert vooral als een 'reminder' en minder als echte ondersteuning, maar kan ervoor zorgen dat je nét stopt met buigen vóór het punt waarop het echt pijnlijk wordt, zodat je je vinger niet forceert in het echt pijnlijke gebied. Je schrijft ergens ook over sondevoeding; zowel intermitterend toedienen als doorspuiten en verwisselen van dopjes e.d. zou volgens mij ook moeten lukken met je wijs- en ringvinger zo aan elkaar getaped, maar dat moet je zelf even uitproberen natuurlijk. Lukt het niet, probeer dan in elk geval geen dingen te doen die heel specifiek die wijsvinger belasten, en leg eventueel voor 's nachts een tape aan, of zodra je thuiskomt. Dat kan ook al schelen, hoewel het natuurlijk juist belangrijk is om op te letten bij activiteiten die echt je vingers zwaar belasten. En - uiteraard - om mee af te sluiten: als het niet vanzelf overgaat, of als je heel veel pijn hebt die niet overgaat met het nemen van pijnstillers, neem dan even contact op met je huisarts. Maar ik neem aan dat je dat zelf wel snapt ;-).

Gewoon blijven bewegen, niet forceren en al helemaal niet de zelfde bewegingen maken waar je het van gekregen hebt. Je kunt er Arnica zalf op smeren of Traumeel zalf. Warmte doet je vinger goed ( zon) Mogelijk heb je een vitamine tekort, dit komt erg veel voor direct na de winter, door gebrek aan direct zonlicht.

Het lijkt erop dat je vinger overbelast is. (een spier verrekt) Je hebt te veel handelingen verricht in 1 dag, die je normaal gesproken niet doet. (ga ik vanuit) Dit heeft gewoon even tijd nodig. De rest van de week zou ik geen dunschiller meer gebruiken omdat je je vinger dan zwaar overbelast door weer dezelfde handelingen te verrichten. (kan een gescheurde spier tot gevolg hebben) Niet teveel kracht op zetten deze week, dus gewoon rustig aan. Verder kun je alles doen. Als je er na 2 weken nog last van hebt, zou ik je willen adviseren om naar een huisarts te gaan. Toegevoegd na 4 minuten: Tijgerbalsem zou (vooral s'nachts) een oplossing kunnen bieden. Hierdoor rusten jij en je vinger beter ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100