Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom kan er bij een dotter operatie niet gewoon het overtollige 'vet' weg gehaald worden ipv de hele ader op te rekken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een vernauwde slagader is er geen sprake van vetophoping dat je even kunt wegzuigen. Er is meestal sprake van aderverkalking, maar ook dit begrip is wat vaag. Het begint soms met kleine beschadigingen aan de wanden van de binnenkant die bekleed zijn met gladde (epitheelcellen. De schade wordt hersteld, maar is een zwakke plek waar ook cholesterol kan afzetten en een plaque vormen. Later kan hier ook kalk worden afgezet, vandaar de term aderverkalking. De plaque zit niet los en kan je niet verwijderen of oplossen. Een arts kan een omleiding maken, byepass of proberen de slagader weer wat op te rekken. Toegevoegd na 5 minuten: Ik zeg per ongeluk "slagader oprekken", maar ik bedoel meer dat hiermee de doorgang zelf weer vrij wordt gemaakt, zoals in onderstaande afbeelding ook te zien is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Atheromatose
http://www.kennislink.nl/publicaties/dotte...
http://www.youtube.com/watch?v=K7CeGqdjMmQ

Atherosclerotische plaque bevindt zich niet op de vaatwanden maar erin. Het zijn ophopingen van atheroombrij, een soort pus, die bestaat uit dode cellen, vet, cholesterol, macrofagen en bindweefsel, in feite het afvalproduct van ontstekingsprocessen. Die prut wil je niet ineens vrij in de bloedsomloop hebben om erger te voorkomen. De bedoeling van dotteren is dan ook om de doorgang van de aangetaste slagader te verwijden door die uitstulpingen wat weg te duwen. Soms wordt er een stent geplaatst om een bloedvat te helpen open te blijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100