Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan ik doen tegen het trillen van handen als ik mijn armen optil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat lijkt op overbelasting van je spieren. Heb je de laatste tijd je armen zwaar belast?dan staan je spieren zo gespannen dat je gaat trillen.

Eigenlijk ga ik nu ook wel beetje af op meerdere vragen die je stelde hier op GV, waarvan aantal tevens 'gezondheidsvragen' ;-) Bijna iedereen kent zichzelf wel en weet hoe hij of zij reageert op soms ook stress of omgang met alles wat je soms moeilijk vindt? Vaak merkt je dan op termijn niet meer een aantal acute of directe klachten of reacties van je lijf. Zelfs door na -te denken- over iets en soms twijfels, zal je niet meer merken dat je bv "hoger ademt". Zo sluipt dan gaandeweg een chronische vorm van hyperventilatie er in, iets dat echt heel veel mensen achteraf wel blijken te hebben, en waar zeker ook veel aan te doen valt alsnog. In feite heb je jezelf een (te) lange tijd onjuist ademen aangeleerd en merk je (wordt dan als al gewoon) veel subtiele signalen uit je lijf niet meer. Je zou eens hier bv kunnen gaan lezen en wie weet herken je meer (ook kleine of vagere) klachten? http://chronischehyperventilatie.nl/symptomen#test1 Succes!!!

Iets eten waar suiker in zit? Mss is het een tekort aan suiker. Heb je dat al geprobeerd?

Het lijkt misschien een wat flauw antwoord, maar dat hangt echt af van wat de oorzaak is van het feit dat je handen gaan trillen op dat moment. En als je op díe vraag een antwoord wilt, zul je toch echt een arts moeten consulteren. De oorzaken kunnen divers zijn; het meeste is ook al genoemd: hyperventilatie, spanning, verkeerde spierspanning, of (over)belasting van de spieren. Na een flinke inspanning (bijv. sporten) kunnen soms je handen behoorlijk trillen als je wat fijnere bewegingen probeert uit te voeren. Maar het kan natuurlijk ook een gebrek aan kracht zijn, en dat zou echt overal door kunnen komen, van inactiviteit tot allerlei neurologische aandoeningen. Gezien wat je verder beschrijft over je hyperventilatieklachten, is die hyperventilatie echter de meest waarschijnlijke oorzaak, eventueel samen met een ongecontroleerde spierspanning. Wat je eraan kunt doen, is de volgende vraag. Als inderdaad hyperventilatie en spierspanning de oorzaken zijn (ga dus naar een arts, als je dat nog niet gedaan hebt) dan zouden diverse therapieën met betrekking tot ademhaling en ontspanning kunnen helpen. Wanneer het je zelf niet lukt om meer ontspanning te krijgen en je je ademhaling niet onder controle krijgt, kan het goed zijn hierin eens verder te zoeken. Aademhalingstherapeuten kunnen je een betere ademtechniek aanleren, en oefentherapeuten Mensendieck of Cesar werken over het algemeen ook veel (meer dan fysiotherapeuten) met ademhaling, ontspanning en lichaamsgevoel. Specifieker op de interactie van lichaam en geest werken haptonomen, haptotherapeuten en evt. hypnotherapeuten. Ook die kunnen prima overweg met dit soort klachten. Of een psycholoog kan je technieken aanleren die de spanning kunnen verminderen, en je bewust te maken van je mentale spanning, zodat je daar op andere manieren mee om kunt gaan en je beter kunt voorkomen dat het zich direct lichamelijk uit. Een heel enkele keer schrijft een arts bepaalde medicatie voor (bètablokkers) waardoor je minder snel gaat trillen als je gespannen bent, om de vicieuze cirkel van spanning-trillen-meer spanning-meer trillen te helpen doorbreken. Maar behalve bij plankenkoorts wordt dit altijd gedaan in combinatie met andere, meer oorzakelijke behandelingen, en ook alleen wanneer dit echt noodzakelijk lijkt. Maar om te weten wat van al die therapieën voor jou het meest geschikt is, zul je toch echt advies in moeten winnen van een deskundige, die jou bovendien als dat nodig is verder kan onderzoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100