Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het nut van de blinde darm?

Weet jij het antwoord?

/2500

het is een wormvormig aanhangsel, nutteloos!

Je bedoelt waarschijnlijk het wormvormig aanhangsel. Het nut hiervan is niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft het geen nut, maar (ik citeer Wikipedia): in 2007 opperde een viertal onderzoekers dat het wormvormig aanhangsel mogelijk de functie heeft van een veilige haven voor bacteriën van de normale darmflora, van waaruit na een episode van infectueuze diarree de darm weer met de eigen flora kan worden gekoloniseerd zodat er een sneller herstel kan optreden. Anders gezegd: als je diarree hebt gaan de goede bacteriën naar het wormvormig aanhangsel om daar te schuilen. Ze gaan dan niet met de diarree naar buiten. Als je weer herstel bent (dus geen diarree meer hebt), dan komen de goede bacteriën weer naar buiten om je darmen weer snel gezond te krijgen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wormvormig_aanhangsel

Hij blijkt dus wel nut te hebben! Hij vormt een voorraadkast voor goede darmbacteriën van waaruit de darm opnieuw voorzien kan worden van goede bacteriën als deze uit de darm verdwenen zijn, bijvoorbeeld na een langdurige aanval van diarree. Dit oppert R. Bollinger (Duke University, Durham) in het vakblad Journal of Theoretical Biology. De goede hygiëne in de westerse wereld heeft de appendix wel minder belangrijk gemaakt.

Bronnen:
http://www.limburger.nl/article/20071016/S...

Het helpt ons afweersysteem bij het bestrijden van infecties.

Bronnen:
http://www.bible-science.info/ned/boek-sch...

De blindedarm is in de medische wereld een mysterieus stukje darm. Als aanhangsel van de dikke darm heeft dit kleine "dingetje" in het verre verleden waarschijnlijk een functie gehad. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het ‘nut’ van de blindedarm samenhangt met het immuunsysteem. Het zou een rol spelen bij het natuurlijke afweersysteem van het menselijk lichaam.

Bronnen:
http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeninge...

Als eerste is het belangrijk te weten wáár de blinde darm zich bevindt. Er is vaak een spraakverwarring tussen blinde darm en wormvormig aanhangsel (appendix). Dit is NIET hetzelfde! De blindedarm (caecum) is een blind eindigende zak van de dikke darm die zich bij de mens rechts onder in de buik bevindt. Het laatste deel van de dunne darm (het ileum) eindigt namelijk niet in het begin van de dikke darm maar mondt zijdelings uit in het caecum, een centimeter of 10 van het uiteinde. Dit blinde distale uiteinde is nu de blindedarm. De primaire functie van de dikke darm is het opnemen van water en zouten uit het verteerde voedsel. De spieren in de wand van de dikke darm kunnen de inhoud kneden om de vochtopname te verbeteren. De 'blindedarm' waarover in de volksmond gesproken wordt is echter een ander orgaan, namelijk het wormvormig aanhangsel (de appendix vermiformis). Toegevoegd na 1 minuut: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wormvormig_aanhangsel Bij een blindedarmontsteking is het dit lichaamsdeel dat ontstoken is, en niet de eigenlijke blindedarm. Voor zover bekend heeft het wormvormig aanhangsel geen functie in het menselijk lichaam, al zijn de lymfocyten erin natuurlijk deel van het immuunsysteem maar die zijn op talloze andere plaatsen ook ruim voorradig.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blindedarm

Er bestaat een groot vermoeden dat de blind darm vroeger wel nut heeft gehad . Omdat de mensen vroeger het eten veel meer rauw aten dan nu . En toen wel een functie had .

het heeft helemaal geen nut het is gewoon een aanhangsel dat iedere mens heeft

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100