Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Pijn bij ribben?

Soms krijg ik opeens last van een soort steken bij mijn onderste ribben, meestal aan een kant. Hoe ik ook zit of op wat voor manier ik ook adem, het trekt niet weg... Hoe komt dit? En hoe zou ik het kunnen verhelpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat je een gekneusde rib hebt. Dat kan vervelend zin inderdaad. (spreek uit ervaring) Het beste is als je naar de huisarts gaat ik denk dat die het beste kan helpen. (Ik heb hulp gekregen van mijn broer want die studeert voor dokter) Toegevoegd na 11 minuten: Als het een gekneusde rib is, duurt het niet zo lang voor het beter is 2 a 3 weken.

Ik zou als ik jou was naar de dokter gaan. Dan kan hij kijken of het iets te maken heeft met je longen of dat het echt je ribben zijn. Het kan iets heftigs zijn, maar ook iets wat aardig meevalt. De dokter zegt dan wat er is en kan je bepaalde medicijnen geven. Het kan ook zijn dat je door wordt gestuurd naar het ziekenhuis, voor een foto of iets anders. Je moet namelijk niks uitsluiten! ;) Sterkte.

Hoe lang heb je het al ? Ben je verkouden ? Ik heb namelijk zo nu en dan ook iets dergelijks gehad, en de laatste keer bleek dat het dus helemaal niks met mijn ribben te maken had, maar dat de pijn uit mijn longen zelf bleek te komen : longontsteking. (Mischien hadden de koorts en het ziektegevoel me op het juiste spoor moeten zetten, maarja, wie denkt dáár nu aan ?? ) Natuurlijk kan het ook iets met een rib zijn (ooit gevallen?) of en tussenribspier, maar zelfs de milt of de lever of de gal (welke kant zit het?) kunnen de oorzaak zijn. Hoe dan ook niet mee doorlopen maar in elk geval op korte termijn de huisarts even naar laten kijken.

Ik heb dit ook gehad je ribben zitten vast je moet even bij je huisarts langs gaan je ribben moeten los gemaakt worden

Het kan komen door bv bewegend rib kraakbeen Dit kraakbeen kan dan bij aanspannen van de buikspieren "wegglijden" over de aangelegen rib. Dit staat bekend als slipping-rib syndroom. Ik ben natuurlijk zelf geen dokter maar het zou een mogelijkheid kunnen zijn.

Het zou het Syndroom van Tietze of Costochondritis kunnen zijn. Dit is een goedaardige chronische aandoening aan het kraakbeen in de borstkas. Het kraakbeen dat het borstbeen met de ribben en het sleutelbeen verbindt zorgt ervoor dat de borstkas flexibel is en kan bewegen bij de ademhaling. Een ontsteking van dit kraakbeen kan erg pijnlijk zijn. Oorzaak en behandeling: zie website hieronder. Vraag raad aan je arts.

Bronnen:
http://www.medirecord.eu/syndroom/tietze.htm

Het meest voor de hand ligt spierpijn van de tussenribspieren door hoesten maar die pijn zit meestal hoger dan alleen maar de onderste ribben. Heb je geen Pfeiffer (gehad)? Het zou namelijk ook je lever kunnen zijn. Als je er last van blijft houden is het verstandig om een afspraak met de huisarts te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100