Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe lang kun je suizende oren hebben?

Zo'n 36 uur geleden stond ik in een discotheek. Iedereen was aan het klagen over de harde muziek. Nu heb ik (en een vriend van mij) nog steeds last van suizende oren (hoor het alleen als het zo goed als stil is).

Ik heb ongetwijfeld schade opgelopen aan mijn oren (daar kom ik dus nooit meer). Hoe lang kan/mag het maximaal duren totdat het suizen over gaat? Of is er al een grote kans aanwezig dat ik tinnitus heb opgelopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Fasen bij lawaaitrauma Bij lawaaitrauma zijn er twee fasen te onderscheiden. In eerste instantie is er de tijdelijke gehoorbeschadiging, die in feite dient te worden gezien als alarm-symptoom. Er ontstaat een tijdelijke drempelverschuiving of “temporary threshold shift” (TTS), die we b.v. kunnen meten direct na discotheekbezoek. Dit gaat vaak gepaard met oorsuizen en normaliseert na enkele uren of dagen. In een volgende fase is de beschadiging onomkeerbaar. Het gehoorverlies blijft voorgoed aanwezig en ook het oorsuizen neemt niet meer af. Het enige dat nog verandert, is dat de hersenen zich aanpassen aan de continue tinnitus, zodat deze minder wordt opgemerkt. Het kan dus zelfs dagen duren, wacht het maar even af. Tip voor het volgende discobezoek: er zijn speciale oorpluggen te krijgen bij drogist/apotheek/kijkshop die je wel de muziek mooi laten horen, maar die de schadelijke decibels wegfilteren. : Alpine Partyplug Toegevoegd na 2 minuten: nog een waarschuwing: de kans op definitieve gehoorbeschadiging is erg groot, als je kort na een tijdelijke lawaaibeschadiging opnieuw het oor aan lawaai blootstelt, dus houd je eigen stereo voorlopig even op zacht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100