Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe lang kun je suizende oren hebben?

Zo'n 36 uur geleden stond ik in een discotheek. Iedereen was aan het klagen over de harde muziek. Nu heb ik (en een vriend van mij) nog steeds last van suizende oren (hoor het alleen als het zo goed als stil is).

Ik heb ongetwijfeld schade opgelopen aan mijn oren (daar kom ik dus nooit meer). Hoe lang kan/mag het maximaal duren totdat het suizen over gaat? Of is er al een grote kans aanwezig dat ik tinnitus heb opgelopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ah, da's balen voor jullie zeg. Oorsuizen wordt veroorzaakt doordat haarcellen in het gehoororgaan 'beschadigd' zijn. De aard van de beschadiging kan bepalend zijn of de haartjes weer omhoog komen of permanent plat liggen. Bij dat laatste is er sprake van blijvende gehoorbeschadiging en gaan je hersenen aan de gang om het suizen zo veel mogelijk te verminderen door het uitfilteren van de signalen die voortdurend binnenkomen, maar zo nu en dan of als je er op concentreert is het oorsuizen (tinnitus) er weer. Na een paar dagen weet je meer over het weer wegtrekken van het oorsuizen. Maar aan de hand van onderstaande tabel en de geluidsniveau's in discotheken, die en soms niet om liegen en de DJ bepaald of jouw gehoor wordt beschadigd, kun je er vanuit gaan dat je blijvende gehoorbeschadiging hebt opgelopen. De mate hoeveel staat nog niet vast. Heb je na een week nog steeds last dan is het zeer ernstig te noemen. Of een geluid schadelijk is, is afhankelijk van het geluidsniveau en de tijd dat je hieraan blootstaat. De DOSIS dus. In het geval van geluid op een werkplek, voor een werkdag van acht uur ligt de wettelijk bepaalde schadegrens bij een dagelijkse blootstelling van 80 dB(A) - dB(A) is een afgesproken eenheid voor geluidsniveau. Boven deze grens neemt het risico dat het gehoor wordt beschadigd snel toe. Het gaat dan om de gemiddelde belasting die je in een bepaalde tijdsduur ondergaat. Stel: iemand werkt 's ochtends vier uur in een omgeving met meer dan 90 dB(A) en 's middags vier uur in een omgeving met 75 dB(A). Deze werknemer staat dan bloot aan een gemiddelde geluidssterkte van meer dan 80 dB(A). Dit verplicht de werkgever maatregelen te nemen. Bij voorkeur pakt hij de bron aan maar hij kan ook gehoorbeschermers verstrekken. Vanaf 85 dB(A) zijn werknemers ook wettelijk verplicht om gehoor- beschermers te dragen. Maximaal geluidsniveau met verblijfduur per dag met geringe kans op blijvende gehoorbeschadiging: Geluidsniveau (continu) en maximale verblijfsduur 80 dB(A) 8 uur per dag 83 dB(A) 4 uur per dag 86 dB(A) 2 uur per dag 89 dB(A) 1 uur per dag 92 dB(A) 30 minuten per dag 95 dB(A) 15 minuten per dag 98 dB(A) en hoger nooit zonder gehoorbeschermer! Op de plaatjes: normale en beschadigde haarcellen

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gehoorschade
http://www.arbopodium.nl/default.asp?path=v2jck8j8
http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/fysi...
http://www.tinnitus.nl/

loop even langs een gehoorspecialist, wellicht kan hij eea even doormeten en je adviseren.

Fasen bij lawaaitrauma Bij lawaaitrauma zijn er twee fasen te onderscheiden. In eerste instantie is er de tijdelijke gehoorbeschadiging, die in feite dient te worden gezien als alarm-symptoom. Er ontstaat een tijdelijke drempelverschuiving of “temporary threshold shift” (TTS), die we b.v. kunnen meten direct na discotheekbezoek. Dit gaat vaak gepaard met oorsuizen en normaliseert na enkele uren of dagen. In een volgende fase is de beschadiging onomkeerbaar. Het gehoorverlies blijft voorgoed aanwezig en ook het oorsuizen neemt niet meer af. Het enige dat nog verandert, is dat de hersenen zich aanpassen aan de continue tinnitus, zodat deze minder wordt opgemerkt. Het kan dus zelfs dagen duren, wacht het maar even af. Tip voor het volgende discobezoek: er zijn speciale oorpluggen te krijgen bij drogist/apotheek/kijkshop die je wel de muziek mooi laten horen, maar die de schadelijke decibels wegfilteren. : Alpine Partyplug Toegevoegd na 2 minuten: nog een waarschuwing: de kans op definitieve gehoorbeschadiging is erg groot, als je kort na een tijdelijke lawaaibeschadiging opnieuw het oor aan lawaai blootstelt, dus houd je eigen stereo voorlopig even op zacht.

Bronnen:
http://www.alpine.nl/gehoorbescherming/muz...
http://www.deoorgroep.be/index.php?action=...