Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een longontsteking besmettelijk?

Ziekte

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Een longontsteking is vaak een complicatie van een andere aandoening (griep bijvoorbeeld). Die andere aandoening kan wel besmettelijk zijn, maar als X er een longontsteking van krijgt, hoeft Y dat niet ook te krijgen, ook al pikt Y misschien wel de griep op van X.

Een longontsteking is besmettelijk omdat het een infectieziekte is. Maar dat wil niet zeggen dat de kans per definitie groter is om ziek te worden als je contact hebt met iemand die longontsteking heeft. De meeste infectieziekten worden namelijk veroorzaakt door ziektekiemen die we dagelijks met ons meedragen, ook als we niet ziek zijn. Die kunnen ons ziek maken als we een verminderde weerstand hebben en ze kans zien de weefsels binnen te dringen. Een bijzondere vorm van longontsteking is tuberculose. Die geeft wel een verhoogde kans op besmetting omdat de tbc-bacterie normaal geen bewoner is van ons lichaam. Als drager van die bacterie hoef je niet ziek te worden en je bent dan ook niet besmettelijk maar je moet wel behandeld worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100