Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is de geur van hyacinten schadelijk voor mensen?

Ik had een mandje hyacinten.. maar de geur was zo sterk dat ik me niet lekker voelde..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sommige mensen zijn enorm allergisch voor hyacinten. Ze worden benauwd of worden misselijk, dus ja het zou heel goed kunnen dat je je niet lekker voelde door de hyacinten.

Ja dat kan heel goed. Kijk maar eens op de site, een eind scrollen want ze staan onder de vroegbloeiende bloesems.

Bronnen:
http://www.dehelianthus-haarlem.nl/materia...

Dat ligt er natuurlijk aan hoeveel je in dat mandje heb zitten én of de ramen gesloten zijn in de ruimte en of je wel ventileerd. Zelf doe ik altijd een raam op een kiertje, temeer vanwege de sterke lucht van deze bloemen én omdat hyacinten na verloop van tijd nóg sterker gaan ruiken als het afgelopen is met bloeien en ze dus gaan verrotten. Op zich is de lucht NIET schadelijk voor de mensen, daar krijg je weinig van, maar de plant zelf is wél giftig, maar dat is alleen als je hem op zou eten... "Alle delen van de plant en in het bijzonder de bollen zijn giftig bij inname en veelvuldige aanraking. Vroeger werd het witte sap als lijm gebruikt met heel wat ongevallen. De etherische olie wordt gewonnen door extractie van de bloemen. Het is een rood-bruine tot bruin-groene stroperige olie met een zoete bloemige geur. De olie is antiseptisch en kalmerend en wordt niet in de aromatherapie gebruikt, wel als parfum. Vergiftiging door de hyacint laat zich merken door jeuk (contact), braken en hevige diarree (inname) met dehydratatie als gevolg (wat bij kinderen fataal kan aflopen)." Toegevoegd na 7 uur: ter toevoeging: ik schreef als je hem alleen op zou eten, maar bij mijn stukje die ik overgenoemen heb staat ook "bij veelvuldige aanraking", dus dat telt ook mee.

Bronnen:
http://www.rodekruishoboken.be/slachtoffer...

Ik was altijd dol op hyacinten, haalde ze ook altijd in de winter in huis. Tot ik me realiseerde dat ik ook altijd aan het niezen was als ik ze in huis had, en dat ik hoofdpijn kreeg in de kamer waar ze stonden.. Dus nu beperk ik me tot, in de tijd dat ze als snijbloem worden aangeboden, er even aan ruiken. Dat levert benauwdheid en een enorme niesbui op, maar dat heb ik er wel voor over ;-) Ik heb overigens geen hooikoorts. Maar hyacinten kunnen letterlijk en figuurlijk bedwelmend zijn. Vermoedelijk is het niet schadelijk als in 'schadelijk voor de gezondheid', maar de bedoeling van bloemen is natuurlijk niet dat je er last van hebt...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100