Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik adem 99% van de tijd maar door 1 neusgat. Is dat normaal?

Als ik adem, dan neemt de lucht altijd de meest makkelijke weg. Dat lijkt me logisch. Maar aangezien mijn neusgaten zelden of nooit even schoon zijn, zal ik de ene keer door de ene, en de andere keer door het andere neusgat ademen. Heel af en toe gebeurt het dat ik heel kortstondig door 2 neusgaten adem, en dat geeft me best wel een kick en krijg er veel meer energie van! Waarom zou dat niet altijd kunnen?

Toegevoegd na 14 minuten:
Ik had al verwacht dat ik adviezen zou krijgen om naar de dokter te gaan. Logisch.
Maar ik wilde voordat ik dat doe eigenlijk ook weten of het normaal was, of dat ik de enigste ben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe is het zo dat je eerst een tijdje (vooral) door je ene neusgat ademt, en daarna een tijdje (vooral) door je andere. Elke paar minuten wisselt dit en doorgaans valt het niet eens op. Alleen als 1 neusgat erg verstopt zit, merk je het. Ik denk dat het 'door 2 neusgaten tegelijk ademen' dat je bedoelt, het moment van wisselen is. Maar je krijgt niet méér lucht of zo, het voelt alleen anders. Als je sterk de indruk hebt dat dit wel zo is, dan zou je eens kunnen laten uitzoeken hoe je ademt, maar ik denk dat er helemaal niets aan de hand is. http://www.wistudat.net/site_popup.php?id=148

misschien heb je last van griep

Het kan zijn dat je neusgaten te smal zijn of dat je neusvleugel scheef zit waardoor de ene kant een smallere doorgang heeft dan de andere. Ik adem voornamelijk door mijn mond, omdat ik een benauwd gevoel krijg als ik door mijn neus adem. Het is logisch dat je meer energie hebt als je beter kunt ademen. Heb je er erg veel last van dan zou ik naar de huisarts gaan. Mijn zwager heeft zich aan zijn neus laten opereren omdat hij ook minder goed door zijn neus kon ademen. Toegevoegd na 45 seconden: Ik bedoel trouwens niet dat je te kleine neusgaten hebt maar de hele doorgang van je neus naar je keel. Toegevoegd na 2 minuten: Oja het kan ook zijn dat je gevoelige slijmvliezen in je neus hebt. Door stof o wat dan ook kan het gaan opzwellen waardoor je ook minder goed door je neus kan ademen. Het beste is om naar de huisarts te gaan. De KNO arts kan het dan onderzoeken hoe en wat..

Jaren geleden last van gehad. Oplossing: Via kleine ingreep is een opening naar de bijholte ietsjes groter gemaakt. Wereld van verschil!!! Via huisarts naar een KNO arts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100