Waarom zijn tax free sigaretten zo duur op schiphol?

Ik was een aantal jaren terug (2013) op Schiphol, voor een vlucht buiten de EU, Toen kostte een slof sigaretten tax free 3,20. Afgelopen jaar weer, maar toen kostte een slof ineens 5,10, tax free.

Dit terwijl een slof sigaretten in bijvoorbeeld Oekraine maar 1,20 euro kost, terwijl deze sigaretten in Zwitserland worden gemaakt.

Dus de produktieprijs van een slof sigaretten zal rond de 10 euro liggen, dan verwacht je dus ook ongeveer zo'n prijs tax free. Waar komt dat verschil van ongeveer 4 euro vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Accijns, en een hogere marktprijs dan in lage lonen landen. Het grootste deel van de prijs van een pakje sigaretten is accijns. Een klein deel is de BTW (die gaat eraf voor de "taxfree") En de rest is de verkoopprijs (die al duurder is dan in een lagelonenland) Je betaalt ~3,80 euro aan accijns ~1,20 euro aan BTW en een pakje sigaretten "kost" in Nederland dus maar ~2 euro. Zonder de BTW zou je nu dus op ongeveer 5,80 komen. De prijs voor een slof in Oekraine waar er waarschijnlijk geen accijns op zit is een hele andere markt dan de Nederlandse. Daarnaast is dit waarschijnlijk van andere samenstelling. "Dus de productieprijs van een slof sigaretten zal rond de 10 euro liggen," Nee. Die zal nog lager liggen. Productieprijs in niet verkoopprijs. In de Oekraine moeten ze ook wat aan sigaretten verdienen. Een slof zal iets van 5-6 euro kosten om te maken. Maar als je het naar Nederland wil transporteren en distribueren zal dat meer kosten dan naar de Oekraïne brengen en daar verdelen. Hoe dan ook het meest betaal je aan accijns.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100