Wat kan er een gebeuren als er een stukje van je kies af breekt?

Hallo,

Vandaag is er een stukje van m'n tand afgebroken. Ik denk van m'n kies.

Is dat erg? Want het doet geen pijn. Wat gaan ze bij ortho / tandarts doen als ik dit aangeef?

Zo'n ortho mens zei dat ik m'n tanden niet zo goed poetste, komt het daardoor? Nee toch? Want ik heb nu een beugel en met beugel is tanden poetsen best wel lastig, vind ik..

Weet jij het antwoord?

/2500

Als er een stukje van een kies afbreekt, is die niet meer goed beschermd door glazuur. Dat betekent dat de kies buitengewoon gevoelig is voor gaatjes, en daar zal de tandarts toch echt iets mee moeten doen. Wat precies is afhankelijk van hoe en waar het is afgebroken ; misschien kan het nog op een of andere manier gesealed worden, misschien moeten ze een kroon plaatsen, misschien raak je de hele kies kwijt. Dat is van hieraf niet te zeggen. Een stukje van een tand afbreken heeft overigens zelden of nooit iets te maken met slecht poetsen. Er moet iets tegen je tand gestoten hebben, of je hebt hem op iets hards afgebroken. Zelfs mét een beugel kun je trouwens, hoe lastig ook, prima poetsen. Flossen is wellicht wat lastiger, dus spoelen met een speciaal middeltje is in die periode extra belangrijk, net als echt opletten met wat je eet en drinkt. "Zo'n ortho-mens..."? Dat klinkt niet als een heel goede relatie met je tandarts.

Ik begrijp dat je een beugel hebt. Die zit vast met lijm. Die lijm kan afbreken. Daarbij heb je het gevoel dat je tand afbreekt want je voelt het duidelijk knarsen en kan de breuk horen en als je het uit je mond haalt lijkt het veel op een stukje tand. De eerste keren kan je het bijna niet onderscheiden van een afgebroken tand omdat het een heftige ervaring geeft, vooral tijdens het eten kan je per ongeluk hard op de afgebroken lijm bijten en dan verwacht je al snel dat het je tand is die schade heeft opgelopen. Dit is niet erg en komt vaak voor. De ortho kan nieuwe lijm plaatsen. Inspecteer de afgebroken tand/lijm zou ik zeggen, best met vergrootglas. Ik denk hieraan omdat je geen pijn ervaart en bijna iedere eigenaar van een beugel heeft dit wel meegemaakt. Ik zelf zeker 10 keer en het is elke keer weer schrikken geweest en je verwarring is begrijpelijk.

Als er een stukje van je kies is afgebroken kan dat zeer gaan doen omdat de zenuwen bloot komen te liggen. Tevens kunnen er etensresten in gaan zitten wat gaat stinken en moeilijk weg te poetsen is. Al met al kun je het beter laten repareren maar dat kost geld. Die afweging moet je zelf maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100