Kan ik zomaar radioactief afval kwijt bij een inzamelingspunt?

Een tijd geleden vond ik bij het uitruimen van het (voormalige) huis van mijn oma een ongeopende tube met radioactieve tandpasta. Ik had ontdekt dat het de voorloper is van tandpasta met fluor (blijkbaar is radioactiviteit ook bacteriedodend). Nu wil ik dus die oude tandpasta dumpen, maar kan dat zomaar bij een afval inzamelingspunt (ik wil geen boete riskeren)? Of moet ik dit bij een speciale instantie afleveren? Ik weet namelijk niet wat de halfwaarde tijd is dus ook niet of het nogsteeds radioactief is.

Toegevoegd na 1 minuut:
edit: de tandpasta komt volgens mij uit de jaren 30, dus de kans is groot dat alle radioactiviteit allang vervallen is.

Toegevoegd na 1 dag:
Bedankt voor alle antwoorden en tips.
Ik heb iemand gevonden die de tandpasta een leuk hebbedingetje vindt.
Ik had niet verwacht dat het zoiets bijzonders zou zijn, aangezien ik er vannuit ging dat het een 'normale/standaard' voorloper van de tandpasta met fluor zou zijn.
Dus maar goed dat ik het niet meteen heb afgeschreven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Radioactieve tandpasta bevatte thorium en dat heeft een dermate lange halveringstijd dat het vrijwel stabiel is en dus zeer langzaam vervalt. Je kunt het zonder enig risico naar het inzamelpunt brengen, al bestaat de kans dat ze het daar niet willen of mogen accepteren bij gebrek aan een goede opslagvoorziening. Ga daarom ook met een apotheek praten: misschien kunnen ze je daar helpen.

Bronnen:
http://www.newscientist.nl/blogs/bizarre-r...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Thorium

Nee dat mag je niet doen. Voor radioactief afval bestaat een zogenoemde vrijgavegrens en die is afhankkelijk van o.a. de halfwaardetijd van het materiaal. Hiermee is feitelijk je vraag beantwoord, maar nu gaat het erom waar je het wel kwijt kunt. Wellicht kan een (universitair) ziekenhuis waar met isotopen wordt gewerkt je verder helpen. Ze zullen je kunnen vertellen waar je het kwijt kunt, omdat ze zelf ook radioactief afval hebben. ( Overigens begrijp ik nu pas waar het begrip " Stralend wit gebit " vandaan komt :) )

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100