Hoe sterk is een zeer kleine composietvulling op de onderkant van een voortand?

Kleine indeuking op onderkant voortand, hierdoor wordt het met composiet een klein beetje gevuld zodat het van de onderkant weer glad lijkt, alleen vraag ik me af hoe snel het breekt als ik aan het eten ben etc. Laten we zeggen dat ik harde dingen zoals een appel ga vermijden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb ook een randje composiet op mijn (boven) snijtand. Ooit met m'n mond (tand) op de rand van het bed gevallen en afgebroken). De eerste 2 vullingen waren na een aantal jaren aan vervanging toe (lieten los/braken af). Deze die er nu zit, zit er al 25 jaar omdat deze met een kleine verankering in de tand is vastgezet. Hij is wel iets afgesleten maar nog steeds prima en niet opvallend. Eten (ook appels) is geen enkel probleem, maar metaal vermijd ik (dus geen bierdoppen ;-) Dus met de huidige techniek zou het prima moeten kunnen.

In principe zou de vulling vrij lang kunnen blijven zitten, aangezien het geen snijvlak betreft, zal de composietvulling niet veel te verduren hebben. Zou het b.v. een hoekje zijn, dan is deze er binnen de kortste keer vanaf. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat composiet poreuzer is dan het glazuur van je tanden, dit betekend dat het een stuk sneller zal verkleuren. Wijn, koffie en sigaretten zijn dan ook echt producten die vermeden moeten worden.... Als het aan de linguale zijde(tong) zit zie je er natuurlijk veel minder van, maar aan de labiale(lip)zijde is natuurlijk een stuk opvallender. Geen zorgen dus wat betreft de sterkte van de vulling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100