Hoe kan het dat je als volwassene veel sneller last hebt van slechte adem, dan als wanneer je kind bent, terwijl je je mond volledig reinigt?

Gemiddeld gezien, hebben kinderen veel minder last van een geur uit de mond als volwassenen. Nu vroeg ik mij af, wat hierin het verschil kan zijn, zodat volwassenen hier van kunnen profiteren.
Kan dit te maken hebben met de melktanden of de aanmaak van meer speeksel in de jonge jaren? Of zit er iets anders achter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn veel oorzaken van mondgeur, het kan psychisch zijn, denk aan angst of zenuwen. Het kan ook lichamelijk zijn, denk aan bacteriën die overal groeien, een niet goed sluitend maagklepje of een gebit waar tanden en kiezen doorkomen of te weinig aanmaak van speeksel. Het kan ook een ziekte zijn, denk aan diabetes. Maar mondgeur is niet alleen een probleem van de oudere mens, ook kinderen kunnen een mondgeurprobleem hebben, juist als het melkgebit begint te wisselen kan een kind enorm uit de mond ruiken. Oudere mensen eten en drinken meer mondgeurgevoelige dingen als: koffie, knoflook, ansjovis enzovoort. Ook roken is een oorzaak van mondgeur. De oplossing is simpel: koop een nieuwe tandenborstel, een tandenborstel die 6 maanden oud is bevat net zo veel bacteriën als een gebruikt vaatdoekje. De tandenborstel moet veel borstelhaartjes hebben en zo zacht zijn dat je er op zou kunnen slapen. Gebruik de tandpasta van Parodontax, de zouten gaan een mondgeur tegen. Stop met het gebruik van gewoon mondwater en gebruik alleen het mondwater wat je tandarts of huisdokter voorschrijft. Gebruik een tongreiniger of tongschraper tegen de bacteriegroei op je tong. Drink veel water zodat je meer speeksel aanmaakt. Gebruik alleen mintjes en kauwgom zonder suiker. En bedenk: een mondgeur maakt geen deel uit van je karakter en is dus niet iets waarover jij je zou moeten schamen! Ga gewoon naar je huisdokter of naar je tandarts, zij kunnen zien waar je mondgeur vandaan komt. Er is een speciaal spreekuur voor mensen die last hebben van mondgeur in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt. Misschien kun je een verwijzing krijgen?

Bij veel volwassenen heeft de consumptie van koffie (en ook sigaretten) daar absoluut mee te maken. Maar ook het simpele feit dat het gebit al wat langer mee gaat, vaak wat beschadigingetjes heeft en wat minder ruimte tussen de tanden waarin voedselresten kunnen gaan rotten en de typische zwavelachtige geur kan ontstaan.( Halitose). Goed poetsen, stokeren, flossen, rageren, mondspoelingen en regelmatig tandartsbezoek kunnen dat vrijwel geheel voorkomen, maar eerlijk is eerlijk, de meeste mensen nemen het niet zo nauw met de mondhygiene. Elke dag tandenpoetsen is al heel wat. Overigens kan de mondgeur ook afkomstig zijn uit de neusholte en./of de maag. Ook daar lopen volwassenen vanwege het andere eet/leefpatroon wat meer 'risico' op ongewenste luchtjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100