Waarom zet een tandarts een verdoving achter in je mond, tussen de kaken?

Waarom niet gewoon naast de kies zelf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat heeft mijn tandarts me een keer uitgelegd. De zenuw komt achter in de kaak naar binnen. Als je meer naar achteren verdooft, verdoof je dus de hele zenuw. Daarmee schakel je met één prik (of met weinig prikken) een heel gebied uit. Niet alleen oppervlakkig, ook dieper in de kaak. Als je direct naast de kies zou verdoven, zou je alleen die zenuwen verdoven die direct naast de kies liggen - en dat zijn in feite alleen de zenuwen die in het tandvlees liggen. Het tandvlees is dan wel verdoofd, maar de dieperliggende zenuwen die in de kaak zelf liggen zijn nauwelijks tot niet verdoofd. Afhankelijk van waar er precies moet worden behandeld, geeft mijn tandarts altijd de prik achteraan, en zonodig ook een prik direct naast de kies als ze verwacht dat het tandvlees daar een "optater" zal krijgen. Dat laatste is echter vaak niet nodig.

Het lijkt me dat de zenuwen die naar je hersenen gaan achter je kaken lopen. Door dat verdovingsspul worden ze helemaal geblokkeerd, als je het naast je kies doet, kan de pijn nog "ontsnappen" naar je hersenen. Nogmaals: dit weet ik niet zeker, maar lijkt me een waarschijnlijke verklaring.

Dat is nieuw voor mij. Ik heb gisteren een tand moeten laten trekken en hij heeft mij stuk of achter verdovingen gegeven rondom de kies zelf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100