Waarom verkleuren de hoektanden erger dan je andere tanden?

Het valt mij op dat wanneer ik naar verschillende gebitten kijk, dat het altijd de hoektanden zijn die wat geliger zijn dan de rest, wat is de oorzaak daarvan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit komt omdat de laag tandbeen van de hoektanden dikker is. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en dikte van het tandbeen bepalen voornamelijk de kleur van een tand of kies, het glazuur is vrijwel doorzichtig. De kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald, waardoor de één wittere tanden heeft dan de ander. Door veranderingen in het tandbeen kunnen verkleuringen aan tanden en kiezen optreden.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...

Hoektanden hebben een andere botdichtheid. Ze zijn sterker en daardoor geliger

Ik ben zelf van mening dat het ook aan de manier van tandenpoetsen ligt. Je hoektanden zitten namelijk precies in de bocht waarbij je switch van kiezen naar voortanden en andersom. Daardoor sla je vaak onbewust een stukje van je hoektanden over wat daardoor wat verkleurt. Ben je rechts, dan heb je dit vooral bij je rechter hoektanden. Ben je links dan zal je het vooral bij je linker hebben. Maar ik geloof niet dat dit de enige reden is. Het zal waarschijnlijk een combinatie van factoren zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100