Waar blijft de kalk als je kraanwater onthard en is dat veilig als drinkwater?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor het ontharden van water kan je een ionenwisselaar gebruiken. Die vervangt de calcium- en magnesiumionen (die zorgen voor de kalkaanslag) met nattriumionen. Natriumzouten slaan niet neer, of simpel gezegd, er kan geen kalkvorming meer plaatsvinden. Deze apparaten gebruiken cartridges. Gemakkelijk gezegd blijven de calcium en magnesium in de cartridge zitten. De cartridges kan je regeneren (wordt wel vaak in een fabriek gedaan). Dit water is prima geschikt als drinkwater. Het is namelijk geen gedestilleerd of ultrapuur water (gedeioniseerd).

De beste methode om water te ontharden is met een ionenwisselaar. Dat is een kunsthars welke de Ca2+ ionen (en andere positieve ionen) verwisselt met H+ ionen. Tevens worden de negatieve zuurrest-ionen uitgewisseld met OH- ionen, zodat het water neutraal blijft. Men noemt dit water gedemineraliseerd water. De ionenwisselaars worden regelmatig geregenereerd. Tijdens deze regeneratie wordt de hars zodanig behandeld, dat de kalk en de andere verzamelde ionen ervan af verdwijnen en de wisselaar weer opnieuw kan worden gebruikt. Het water is geschikt als drinkwater als de hars regelmatig wordt geregenereerd. Als je hier slordig in bent kan het gebeuren, dat bacteriegroei optreedt en je darmklachten krijgt. Er zijn bedrijven die claimen, dat ze water kunnen ontharden met een soort magneetveld aan de buitenkant van een waterleiding, maar daar is, chemisch gezien, absoluut geen theoretische verklaring voor te vinden.

Toegevoegd op 18 mei 2020 14:25: tekst
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ionenwisselaar

Het blijft in het water van de site " De kalk blijft in het water. De waterontharder zorgt ervoor dat deze niet neerslaan en zorgen voor aanslag". Ik verzin dit niet kijk ff op FAQ

Toegevoegd op 18 mei 2020 14:47: tekst
Bronnen:
https://www.waterontharder.eco/veelgesteld...

Bij mijn waterontharder wordt de kalk uit het water gehaald d.m.v. harskernen. Als één harskern verzadigd is, dan treedt automatisch de andere in werking. Tevens gaat het apparaat de verzadigde harskern regenereren,d.m.v. zout water. Dit zoute water wordt daarna afgevoerd naar het riool. Het enige wat ik moet doen, is van tijd tot tijd nieuwe zoutblokken plaatsen. Het water is niet alleen veilig om te drinken, maar het is ook nog eens een weldaad voor de huid. Er zijn mensen met psoriasis die baat hebben bij zacht water.

Toegevoegd op 18 mei 2020 16:52: tekst
Bronnen:
https://www.aquacell-waterontharder.nl/?ca...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100