Is kokosvet gezond?

Ik heb heel lang gehoord dat kokosvet het gezondste vet zou zijn. Een vriendin van me raadde het me aan als het gezondste vet om in te bakken. Ik doe ook al enkele jaren elke dag kokosmelk in mijn muesli iedere dag, ervan uitgaand dat de vetten daarin eerder gezond dan ongezond zouden zijn. Nu kwam ik onlangs tot de ontdekking dat de vetten erin zomaar eventjes 91% verzadigde vetten zouden zijn. Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten. Verzadigd vet zou het LDL-cholesterol in het bloed verhogen en een te hoog LDL-cholesterolgehalte zou niet goed zijn voor de bloedvaten.
Is het nu ongezond dat ik elke dag zo'n 250ml van die romige kokosmelk nuttig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het idee dat verzadigd vet ongezond is, is in hoge mate achterhaald. Er is ook geen duidelijk verband tussen vet dat je eet en cholesterol in je bloed; de meeste cholesterol wordt door je lever gemaakt van koolhydraten. Of kokosvet meer of juist minder gezond is dan ander vet, is eigenlijk onduidelijk. Er is in ieder geval één duidelijk pluspunt; omdat kokosvet verzadigd vet is, is het weinig gevoelig voor bederf (ranzig worden) en kan het ook goed verhit worden; beide komen door de afwezigheid van onverzadigde bindingen die gevoelig zijn voor oxidatie. Voor de rest geldt dat kokosvet in ieder geval heel anders wordt verteerd door het lichaam. Omdat het bestaat uit middellange vetzuur ketens kan het niet goed opgeslagen worden in vetcellen (daarvoor zijn lange vetzuurketens geschikter) en wordt het bij voorkeur verbrand. Kokosvet is daardoor ook ketogeen, is dat volgens sommigen ook gezond is.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosolie
https://en.wikipedia.org/wiki/Ketogenic_di...

"Is het nu ongezond dat ik elke dag zo'n 250ml van die romige kokosmelk nuttig" Als we even voorbijgaan aan de discussie of verzadigd vet wel of niet slecht is, en alleen naar de totale hoeveelheid vet kijken, dan is is het al duidelijk dat dit niet zo gezond is. In 250 ml kokosmelk zit ongeveer 56 gram vet, je krijgt dan ongeveer 506 Kcal hieruit. Nu blijkt uit best wel wat onderzoek naar eetgewoonten van bevolkingsgroepen waar bijna geen hart en vaatziekten voorkomen, dat die allemaal 20% of minder van hun calorieën uit vetten halen. Zie bijvoorbeeld deze artikelen: https://academic.oup.com/ije/article/41/5/1221/712631 met commentaar van een van de originele auteurs hier: https://academic.oup.com/ije/article/41/5/1225/712708 https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30752-3/fulltext en een nieuws artikel over dit onderzoek hier: https://www.theguardian.com/society/2017/mar/17/tsimane-of-the-bolivian-amazon-have-worlds-healthiest-hearts-says-study

Bronnen:
https://academic.oup.com/ije/article/41/5/...
https://academic.oup.com/ije/article/41/5/...
https://www.thelancet.com/journals/lancet/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100