Kan je mondkapjes ontsmetten in de magnetron?

Sinds ik weet dat het uitspoelen van mijn keukendoekjes weinig nut heeft, maak ik ze schoon in de magnetron. Kan je mondkapjes ook desinfecteren in de magnetron? Voor mijn keukendoekjes stel ik de magnetron in op de hoogste stand voor een paar minuten om ze steriel te maken. De magnetron zou een veel snellere manier zijn om de mondkapjes bacterie- en virusvrij te krijgen dan de wasmachine.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het zou kunnen, als je ze er vochtig in doet. Op die manier zouden ze zo heet kunnen worden dat ze er steriel uit komen. Als je ze er droog in doet, dan zal de temperatuur niet hoog genoeg oplopen.

Nee. Of iig is magnetorn desinfectie niet effectief. Magnetrons werken door lokaal verhitten van water, en bacteriën kunnen daar niet tegen. het is de vraag of virussen daar voldoende gevoelig voor zijn. MOndkapjes gebruik je in de praktijk tegen Coronavirus, en dat virus is vooral gevoelig voor zeep.

Als je ze stoomt in de magnetron kan het nog wel. Het RIVM zegt er het volgende over: • Magnetron zonder stoom: hierdoor smelten de maskers vaak, zeker boven de 100 graden is dit een probleem. • Magnetron met stoom: lijkt effectief en is makkelijk thuis of in kleine organisaties toe te passen. Deze methode kan niet goed opgeschaald worden en is mogelijk niet goed reproduceerbaar in verschillende situaties vanwege de verschillen in gebruikte apparatuur en inhomogeniteit van de straling binnenin een magnetron. In het algemeen is het goed om zich te realiseren dat nadat een masker meerdere keren is op- en af gedaan de fit van het masker lijkt af te nemen. Voor decontaminatie lijken magnetronstoom, vochtige hitte (verwarmen tot 65oC in aanwezigheid van water; stoomsterilisatie; autoclaveren), UV straling en waterstofperoxide op basis van bijgevoegde artikelen de beste opties te zijn. Echter bijgevoegde artikelen leveren geen bewijs voor het gebruik van één van deze methoden voor COVID-19

Bronnen:
https://www.rivm.nl/sites/default/files/20...

Magnetronstralen hebben effect op de moleculaire structuren van het object dat verwarmt wordt. Tijdens het radiatieproces gaan de moleculen steeds sneller bewegen en dit genereert warmte. Door deze warmte kunnen moleculaire structuren ook breken of kapot gaan. Een virus is een eiwitcapsule met RNA erin, de compacte codering dat omgezet kan worden tot DNA in een gastcel. Een virus heeft geen celorganellen en 'leeft' niet, daarom dat het een levende cel nodig heeft om te repliceren. De straling van een magnetron verwarmt niet overal gelijkmatig, daarom is dit een onbetrouwbare methode. De hitte die het genereert kan wel het virus kapot maken op moleculair niveau, dus ook de eiwitcapsule, maar door de ongelijkmatige inval van radiatie gaan wellicht niet alle virus-deeltjes kapot. Een betere methode is om de mondkapjes een paar minuten in kokend water te doen. Dat zou genoeg zijn. Daarna goed aan de lucht drogen. Buiten is beter dan binnen, het liefst in de zon, want UV-radiatie kan virussen ook onschadelijk maken. Je kunt er eventueel een paar druppeltjes chloor bij doen. Maar dit is niet gezond om in te ademen tijdens de verdamping met het water of van het mondkapje wanneer je het draagt. Het kan de longen irriteren. Chloor is een bijtende stof. Het coronavirus kan tot wel negen dagen schadelijk blijven op harde en metalen oppervlakten. Het kan ook terecht komen op je haren en kleren of in de ogen.

Bronnen:
https://nl.quora.com/Kan-ik-met-een-magnet...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100