Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is de officiële doodsoorzaak van stoppen met eten en drinken?

Als je om wat voor reden stopt met eten en drinken, ga je over een paar dagen of weken dood. Maar mijn vraag wat vult men dan op het B-formulier in van het CBS als doodsoorzaak? Uitdroging en uitgehongerd? Heb ook wel eesn van de term versterving gehoord, is dat het?

7 maanden geleden
4.1K
tinus1969
6 maanden geleden
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Versterving_(dood)

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Hierover is bij de podcast van de NPO (De Dag) een item over geweest (zie de podcast van 29 september).
De officiële doodsoorzaak wordt vermeld als het afzien van eten en drinken (dit wordt in de podcast genoemd op 18:42). "zo zetten wij het in de overlijdenspapieren" aldus de geïnterviewde.
(Lees meer...)
6 maanden geleden
De officiële doodsoorzaak in dit soort gevallen is vaak een terminale vorm van kanker. De kankervariant wordt geregístreerd als officiële doodsoorzaak.
De bewerkstelligde doodsoorzaak als gevolg van de ziekte (= het niet meer eten en drinken) heeft: versterven. Deze periode van niet meer eten en drinken kan sterk variëren: van drie dagen tot drie weken.
Bron: artikel in NRC, 27 juni 2023: Versterven onder begeleiding / Iemand bijstaan die stopt met eten en drinken is een balanceeract.
(Lees meer...)
6 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding