Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wordt je positiever van citroenmelisse?

Ik had citroenmelisse geprobeerd samen me valeriaan in 1 pil en ik werd er er erg positief van, maar jammer genoeg ook moe door de valeriaan. Nu heb ik 2 duurdere merken geprobeerd met extracten van citroenmelisse, maar ik merk er niet veel van. Er staat op de verpakking dat het extract goed zou zijn voor het 3 of 4 dubbele van wat de werking zou zijn van citroenmelisse bladeren. Gebruik ik misschien de verkeerde supplementen of werkt het eigenlijk uberhaupt niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het middel is geschikt voor "mensen die licht nerveus zijn van nature. Melisse werkt dan kalmerend en harmoniserend. Milde, zachte mensen die communicatief zijn ingesteld." Ik weet niet of jij tot die categorie behoort. Uit onderzoek is echter niet gebleken dat het middel enig effect heeft. Veel mensen met slaapproblemen die een placebo kregen meldden ook rustiger te worden van de nep-citroenmelisse. Maar als je het gevoel krijgt positiever te worden, zou ik het zeker blijven gebruiken (Als is het een placebo-effect). Toegevoegd na 1 uur: Er is steeds meer bewijs voor de neurobiologische effecten van het placebo-effect. Bijvoorbeeld dat placebo-effecten gekoppeld zijn aan bepaalde hersenactiviteit, zoals een toename van dopamine, een stof die het welbevinden bevordert en aan beloningen gekoppeld is (Dit zou bij jou het geval kunnen zijn). Een belangrijke doorbraak waren experimenten die aantoonden dat het placebo-effect versterkt of geremd kon worden als bepaalde fysiologische stoffen, bijvoorbeeld pijnversterkende of –remmende stoffen, een rol speelden. Deze experimenten toonden rechtstreeks aan dat placebo-effecten neurobiologische veranderingen teweeg brengen. Je kunt zelfs je lichaam trainen om – in reactie op een placebo – bepaalde stofjes zelf aan te maken. Onderzoekers lieten mensen met een allergie drie dagen lang een milkshake drinken en tegelijkertijd een anti-allergiemiddel innemen. Een week later kwamen ze terug en kregen ze alleen de milkshake, zonder medicijn. Wat bleek? De allergische reactie was wederom verlaagd. De hersenen hadden dus geleerd om in reactie op de milkshake zelf de ontstekingsremmende stof te produceren. Kortom, als iemand positieve ervaringen heeft met een behandeling, dan kan alleen de verwachting dat hij die weer krijgt een automatische reactie oproepen.

Bronnen:
http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/go...
https://examine.com/supplements/melissa-of...
https://www.sciencedirect.com/topics/medic...

Zowel de Citroenmelisse als de valeriaan, zijn prima werkende natuurgeneesmiddelen. Ze werken wel alle twee anders. Een combinatie van de twee kan ook goed uitpakken, maar ook totaal niet werken of juist verkeerd werken. Dat komt omdat de oorzaak van jouw problemen totaal anders kan zijn dan bij anderen. Je klachten , waar je het voor gebruikt, kunnen heel veel oorzaken hebben. Valeriaan ontspant en juist daardoor voel je je moe, dus werkt het voor jou prima! Van Citroenmelisse wordt je niet positiever, maar minder depressief. Belangrijk is, dat je weet waarom je niet zo goed in je vel zit en daar wat aan doen. Daarbij kan je dus natuurgeneesmiddelen gebruiken als ondersteuning.

Ik heb zelf ervaren dat citroenmelisse enorm kan helpen bij stress maar ook bij somberheid en lichte tot matige depressie. Ik drink dan een pot thee van gedroogde citroenmelisse (3 eetlepels) en drink dit met honing. Je slaapt rustiger....voelt je zowel s nachts als overdag prettiger en positiever. Valeriaan is vooral een rustgever.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100