Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is er een goede alternatief voor medicatie tegen epilepsie?

Zo ja, wat dan? Of als dat niet zo is.. Waarom niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wel moet je dit in overleg met je neuroloog doen. Zeker afbouwen. Als je nog vaak aanvallen hebt, zou ik het zeker niet doen daar de kans bestaat dat je misschien weer vaker aanvallen kunt krijgen. Maar naast een neuroloog zou je wel nog naar een homeopaat kunnen gaan, maar ook weer in overleg met je neuroloog.

Er zijn twee alternatieven die het overwegen waard zijn. Natuurlijk nooit op eigen houtje, altijd in overleg met een expert. -- Het eerste alternatief is: minder medicatie gebruiken, of zelfs (indien mogelijk): geen medicatie gebruiken. Medicatie heeft voordelen, in dit geval: het verminderen van de nare gevolgen van epilepsie. Maar medicatie heeft ook nadelen, in dit geval: de bijwerkingen. Medicatie is alleen zinnig wanneer de voordelen groter zijn dan de nadelen. Voor jou is het dus een afweging: hoeveel van de nadelen van epilepsie zijn voor jou nog acceptabel? Stel dat je best kunt leven met enige epilepsie (of met de volledige epilepsie wanneer jij het geluk hebt dat je slechts een lichte vorm hebt), dan kun je overwegen minder medicatie te gebruiken. Je zult dan wel de gevolgen van de epilepsie moeten accepteren, bijvoorbeeld niet meer autorijden en niet meer op de brommer/scooter rijden, of niet meer naar de bioscoop kunnen. Als je voor deze optie kiest, doe dat dan in overleg met jouw behandelend expert. Ten eerste omdat die op de hoogte moet zijn. Ten tweede om een goed afbouwplan te maken, want je kunt niet bij elke medicatie zomaar minderen. -- Het tweede alternatief is: andere medicatie gebruiken. De bijwerkingen verschillen van medicijn tot medicijn, maar ook van persoon tot persoon. Als jij nu medicatie gebruikt die bij 95% van de gebruikers geen bijwerkingen geeft, maar jij hoort tot de 5% waarbij de bijwerkingen wel heel vervelend zijn, kun je overstappen naar andere medicatie. Ook als die andere medicatie bij meer gebruikers bijwerkingen geeft, bijvoorbeeld bij 20%. Bij je huidige medicatie weet je bijvoorbeeld dat jij tot die 5% behoort die last heeft van de bijwerkingen. Dus voor jou heb je bij je huidige medicatie 100% kans op bijwerkingen. Bij andere medicatie is dat "maar" 20% kans, dus (voor jou) een stuk beter. Ook hier geldt vanzelfsprekend dat je dit in overleg met je behandelend expert moet doen. Leg hem jouw klachten voor en bespreek samen wat de beste aanpak is.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100