Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een hoge dosis L-Lysine gevaarlijk?

Ik gebruik L-Lysine van Solgar al jaren als remedie tegen koortslip. Het voorkomt de uitbraak vaak, maar helaas niet altijd.
Als een koortslip doorbreekt dan verhoog ik de dosering, tot wel 8 tabletten van 1000 Mg. Persoonlijk heb ik het gevoel dat de hoge dosering het genezingsproces verkort.

Mijn vraag: Zijn er bijwerkingen? Of heeft de dosering boven het ADH geen effect en verlaat het je lichaam via de urine?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Voor zover bekend veroorzaakt L-lysine in de aangegeven dosering geen bijwerkingen. Ook hogere doseringen zijn veilig. Studies hebben aangetoond dat langdurig innemen van 8000 mg per dag volkomen veilig is. Wel is het daarbij belangrijk dat je voeding arginine-arm en lysine-rijk is. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten en daarom tijdens het slikken van L-lysine zoveel mogelijk dienen te worden vermeden zijn onder andere: chocola, carob, volle granen, noten en zaden, pinda’s, kokosnoot, haver(mout), gelatine, uien en champignons. Een goede lysine/arginine-verhouding hebben dierlijke eiwitten (vis, kip, rundvlees, lamsvlees, melk, kaas, eieren), bonen, gierst, biergist, avocado, taugé, en de meeste groenten. Gebruik niet al te lang die hoge dosering, want dan kan je last krijgen van een droge neus en mond. Als je het heel lang door blijft slikken kan het op den duur schade aan je nieren toebrengen. Het is dus aan te raden alleen extra Lysine te nemen op de momenten dat het werkelijk nodig is.

Bronnen:
http://www.naturafoundation.nl/monografie/...
http://www.optimalegezondheid.com/koortsli...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100