Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heb ik jodiumsuplement nodig?

Beste mensen,

Ik eet nog maar heel af en toe brood. Wel eet ik iedere ochtend havermout met water en een klein scheutje melk.

Iedere dag een plakje schapekaas en soms twee keer in de week een ei.

Zout gebruik ik weinig tot niet. Vlees eet ik wel, maar ook erg weinig., Hooguit twee keer per week een 75 gram (ongeveer)

Ik vraag me af of ik een jodium suplement moet nemen? Ik ben niet zo van de suplementen, maar ik vraag me toch af of ik het moet nemen? Ik heb niet alle kenmerken van jodiumtekort dan alleen droge handen en voeten en spierpijn. Verder nergens last van dan alleen veel stress.

vr gr Gonna

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een tekort aan jodium kan ertoe leiden dat je schildklier te weinig schildklierhormoon kan maken. Er is dan sprake van een te traag werkende schildklier of hypothyreoïdie. Kenmerken hiervan zijn vermoeidheid, kouwelijkheid en vaak gewichtstoename. Een tekort aan jodium komt niet zo vaak voor, omdat diverse voedingsmiddelen zijn verrijkt met jodium. Eet je echter weinig brood en vleeswaren en gebruik je weinig keukenzout of keukenzoutvervangers, dan bestaat de mogelijkheid dat je een tekort aan jodium krijgt. Gezien je klachten lijkt me dat bij jou nog niet het geval. Wel is het verstandig om af en toe producten te eten die rijk aan jodium zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan zeevis, zeewier en zeekraal.

Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om alleen op voorschrift van een arts een jodiumsupplement te nemen. Een tekort is goed te voorkomen met gewone voeding. In jou geval zou ik je arts eens om een bloedonderzoek vragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100