Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat in een homeopathies middel word aangenomen dat werkt?

hoe denken ze dat het werkt ??

Weet jij het antwoord?

/2500

Homeopathen denken dat een geneesmiddel niet werkt doordat er moleculen inzitten die interactie aangaan met het lichaam (ondersteuning) of met een ziekteverwekker (bestrijding), zoals de wetenschap dat ziet. In plaats daarvan denken ze dat "geneeskrachtigheid" een eigenschap is, een soort ‘energie’, die oorspronkelijk in bepaalde moleculen zit. In hun visie zijn het dus niet de moleculen zelf die geneeskrachtig zijn doordat ze iets doen, maar is geneeskrachtigheid een eigenschap die "rond een molecuul hangt". Wanneer je doorredeneert op dit uitgangspunt, kun je geneeskrachtige moleculen in oplossing brengen - soms water, soms alcohol. Door goed te schudden breng je de geneeskrachtige eigenschappen over van de oorspronkelijke moleculen op het oplosmiddel. Volgens de klassieke homeopathie moet dit schudden op een heel bepaalde manier gebeuren, met gebruik van heel bepaalde materialen, en moet er persé met de hand worden geschud. De "gewone" homeopathie neemt het niet zo nauw; daar is ook gewoon schudden al genoeg. Beide soorten homeopathie noemen dit schudden "potentiëren", omdat volgens hun theorie het oplosmiddel de kracht krijgt die oorspronkelijk alleen in de geneeskrachtige moleculen zat. Door herhaalde stappen van verdunnen en "potentiëren" zouden de geneeskrachtige eigenschappen steeds meer worden overgebracht op het oplosmiddel. De genezende "energie" wordt zelfs bij elke stap sterker. Dat er in de uiteindelijke verdunning vaak geen enkel molecuul van de oorspronkelijke stof is te vinden, zodat je dus volgens de wetenschap enkel nog oplosmiddel (water of alcohol) drinkt, is voor de homeopaat dus niet relevant: de geneeskracht zit nu immers op "onstoffelijke wijze" in dat oplosmiddel. Toegevoegd na 19 minuten:   Bovenstaande is natuurlijk een uiterst beknopte beschrijving van het gedachtengoed van de homeopaat. Er is veel meer over te vertellen. Bijvoorbeeld "similia similibus curantur", wat inhoudt dat de zieke zal genezen door hem iets toe te dienen waarvan een gezonde juist die ziekte zou krijgen - natuurlijk wel in "gepotentieerde" vorm. Of bijvoorbeeld de term "het geheugen van water", waarmee gedoeld wordt op de theorie dat water de genees"kracht" zou overnemen van de moleculen die er voorafgaand aan de verdunning nog wel inzaten. Voor meer informatie verwijs ik je naar onderstaande overzichtsartikelen. Vandaaruit kun je zelf verder zoeken.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homeopathie

Dat is nog steeds niet gevonden. Er is veel onderzoek naar gedaan door de wetenschap, hier kwamen een aantal verklaringen uit, waarom een homeopatisch middel zou kunnen helpen. Maar ze hebben in het middel zelf geen aanwijzingen aangetroffen, die de werking zou kunnen verklaren. Vanuit de ' alternatieve' hoek denkt men, dat ondanks de enorm sterke verdunning, het zieke lichaam toch een soort van ' boodschap' door krijgt , waardoor het lichaam zelf geneest. Kort gezegd: het lichaam wordt geprikkeld en aangezet tot zelfgenezing. Mogelijk hebben we het over processen, waar we nog niets van weten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100