Briefgeld dat gescheurd is, kan daar nog mee betaald worden?

Een geld briefje is net door 2en gescheurd. Als ik dit aan elkaar plak, is het dan nog ''geldig''? Zijn hier bepaalde regels voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, da's nog geldig. Wordt echter vernietigd zodra 't bij een bank belandt. Bij de Nederlandsche Bank kan je een half briefje van 500 euro altijd inruilen voor 250 euro's. Ook van een stapel halfverbrand geld wordt exact gekeken hoeveel geld er nog bewijsbaar over is. Heb je nog 30% van een briefje over en is de rest verbrand, dan krijg je nog 30% terug.

De Nederlandsche Bank (DNB) vergoedt beschadigde eurobankbiljetten als meer dan de helft van het oorspronkelijke biljet over is, tenzij de biljetten moedwillig beschadigd zijn. Biljetten waarvan nog maar 50% of minder over is worden niet vergoed. Alleen wanneer onomstotelijk aangetoond kan worden dat het ontbrekende deel vernietigd is, vergoedt DNB deze biljetten wél.

Bronnen:
http://www.dnb.nl/betalingsverkeer/euroban...

Ja, als je het gewoon plakt, kun je er mee betalen. Uit ervaring weet ik dat sommige winkels deze biljetten weigeren. De meeste zullen er echter geen probleem van maken, mits het allemaal goed bevestigd is.

Als je het in twee delen inlevert bij een gewone bank dan krijg je per deel het evenredige deel terug. (Dus 2 x 1/2 = 1) Tenminste, zo is het bij de locale bank die ik ken. Een winkelier hoeft het niet te nemen, maar doet het meestal wel.

ik weet niet hoe het in nederland precies zit, ik geloof als het geplakt en wel ergens op lijjkt dat je altijd wel wat terug krijgt, maar ik weet nog goed hoe het india ging. Daar kreeg je voor je guldens een stapel biljetten die met een flink nietje bij elkaar werden gehouden. Blijkbaar had iedereen een dergelijk stapeltje ooit gekregen, want al het papier geld vertoonde een flinke beschadiging in het midden, tot werkelijk een flink groot gat. Nooit gaf dat enig probleem, totdat de rand gescheurd raakte, opeens wilde niemand het geld meer aannemen.

Ja, hier zijn inderdaad bepaalde regels voor. Als een briefje van tien nog voor 50% of meer heel is is het officieel nog geldig. in principe zou je dus in theorie een biljet exact in tweeën kunnen splitsen en zo het dubbele bedrag kunnen uitgeven. Er is alleen één nadeel: probeer jij maar eens een winkel te vinden waar ze een half briefje aannemen!