Wat is het verschil tussen Girorekening en bankrekening?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is exact hetzelfde! De Girorekening was van de Postbank, de Bankrekening van de andere banken. Toegevoegd na 27 seconden: Girorekening is tegenwoordig van de ING.

Giro verwijst naar de postbank bank rekening naar de overige banken. Historisch was het belangrijk omdat de postbank een eigen verrekenings centrum had. De betalingen van de overige banken moesten via een apart centrum verrekend/verwerkt worden. Tegenwoordig behoort de postbank bij de ING en verdwijnt stiletjes het onderscheid.

Het verschil tussen girorekening en bankrekening is er nog steeds, omdat bankrekeningen een 9-cijferige nummer hebben (waarvan de eerste vier het kantoor aangeven) en de girorekening kan met minder cijfers toe.

Het verschil zit hem in het aantal cijfers, maar in principe is het nu allemaal hetzelfde. De girodienst is nu ook een bank, n.l. de ING. Je hebt nu ook geen girorekening meer maar een bankrekening.

Wonende in Amsterdam begon ik met een Gemeentegirorekening. Dat werd overgenomen door de Postgiro. Na Postbank werd dat later eigendom van de ING-bank. (die laatste moest wel haar bank en verzekeringsactiviteiten splitsen) Er was toendertijd ook sprake van een Bankgirocentrale die gegevens van banken en giro,s verwerkten voor codeercentra. Het verschil zat hem bv in de acceptgiro,s en overschrijvingskaarten die hun eigen kenmerken hadden.

Een girorekening bestaat niet meer. Alles is nu een bankrekening geworden. De benaming Giro kwam van de Postbank en dat is nu definitief ING geworden.

Een Giro rekening is totaal verdwenen als rekening soort. Vroeger was er wel degenlijk een verschil. De Postbank had toen een eigen systeem ontworpen dat afweek van de andere banken. Om dan van de Postbank naar een bankrekening nummer over te schrijven moest men eerst op postbank rekening nummer van de bank overmaken en dan werd het van de bank zijn rekening over geschreven naar de rekening van de persoon (klant). Dit is ook de reden waarom het vroeger tot 5 dagen in beslagnam. Tegenwoordig is de oude postbank rekening geïntegreerd in het bankwezen en werkt als een normaal bankrekening nummer. overschrijven tussen de zelfde banken duur vaak maar een paar uur hooguit. en van bank naar andere bank vaak 24 uur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100