Als je een huis koopt met erfpacht, wat betaal je dan precies?

Een huis die gebouwd is op grond die in erfpacht is, behoort toe aan de eigenaar van de grond ook al is het huis door iemand anders dan de grondeigenaar gebouwd. Maar stel de bouwer krijgt een vergoeding van eigenaar voor zijn pand en vertrekt.

De eigenaar wil wel een nieuwe 'koper' van het huis vinden. Stel het huis is 300.000 waard en de grond is 100.000 waard. Betaalt de nieuwe bewoner/erfpachter dan een canon voor alleen de grond (bijvoorbeeld 2000 euro per jaar) en 300.000 voor het huis. Of is het ook gebruikelijk dat de nieuwe bewoner bijvoorbeeld 10.000 aan canon per jaar betaald.

De erfpachter wil na verloop van tijd weer het huis verlaten. Kan hij het huis dan in de verkoop zetten (ook al is hij geen eigenaar) en 350.000 krijgen voor het huis waarbij de nieuwe erfpachter dan de grondcanon aan de eigenaar van de grond betaalt. Of kan de erfpachter alleen zijn erfpacht verkopen (indien dat contractueel mag) dat is immers het enige waar hij eigenaar van is.
Zie bijvoorbeeld https://www.parool.nl/nieuws/dit-huis-lijkt-een-koopje-tot-je-de-erfpacht-hoort~b98eac64/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Toegevoegd op 29 mei 2019 18:45: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Erfpacht kan soms worden afgekocht. Maar in het geval waar jij het over hebt. Je koopt een huis en neemt daarop een hypotheek van 3 ton daar over betaal jij gewoon de aflossing en de rente. Daarnaast betaal je een bedrag aan erfpacht dus je betaald twee bedragen. Je kan je huis weer verkopen op de vrije markt en daarvoor krijgen wat het waard is. Daarna is de volgende eigenaar verplicht de erfpacht te betalen naast de koopsom van het huis. Bij de verkoop, verkoop je dus je recht op erfpacht. Dat maakt het krijgen van je hypotheek iets moeilijker. https://www.systeemmakelaardij.nl/huis-verkopen-met-erfpacht/

Toegevoegd op 30 mei 2019 07:36: tekst

In de praktijk gedraagt een erfpachter zich bij koop en verkoop als eigenaar van het huis (de opstal) en de grond; je koopt en verkoopt echter niet een 'bloot eigendom' maar een 'recht van erfpacht'. De formele eigenaar (vaak de gemeente) staat in de praktijk buiten deze transacties. Bij verkoop van het 'recht van erfpacht' gaan ook de rechten en plichten over op de nieuwe eigenaar. Een van die plichten is de plicht om erfpachtcanon te betalen aan de formele eigenaar van de grond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100