Als je binnen dezelfde organisatie een nieuwe, totaal andere functie op een andere locatie krijgt, krijg je dan weer opnieuw proeftijd?

En moet deze nieuwe functie ondertekend worden door beide partijen in het oude, bestaande contract of is een mondelinge overeenkomst voldoende, wel met schriftelijke vermelding van de nieuwe functie + salaris maar dus zonder opnieuw gezette handtekening?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een proeftijd is voor zowel het bedrijf als voor jou bedoeld als een tijd waarin jullie kunnen bekijken of jullie bij elkaar passen. Of anders gezegd om elkaar te leren kennen. Wanneer je binnen het bedrijf een nieuwe functie aanvaard dan 'kennen' jullie elkaar al en is er géén nieuwe proeftijd. Technisch zou het kunnen dat je nieuwe functie onder een ander rechtspersoon valt. Op papier is dat dan feitelijk een ander bedrijf. In dat geval zou technisch gesproken wellicht een nieuwe proeftijd mogelijk zijn, maar dat is in de praktijk een wel heel ongebruikelijke gang van zaken. Immers de contacten zijn dan vaak zo goed dat beide partijen er wel vanuit gaan dat er voldoende vertrouwen is, waardoor een nieuwe proeftijd niet nodig is.

Er mag alleen opnieuw een proeftijd worden overeengekomen als in de nieuwe functie duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden van de werknemer worden gevraagd. Een voorbeeld dat ik op internet vond: "U mag bijvoorbeeld wel opnieuw een proeftijd hanteren, als uw werknemer parttime werkt als receptioniste en u haar nu een nieuwe baan aanbiedt als fulltime directieassistent." Een andere locatie is niet relevant voor de vraag of het wel of niet mag. Er zit natuurlijk een risico in voor de werknemer: tijdens de proeftijd kan de arbeidsovereenkomst van de ene op de andere dag worden beëindigd. Opnieuw een proeftijd is uiteraard niet verplicht maar het kan dus wel. Het is maar net wat wordt overeengekomen. Een eventueel proeftijdbeding moet altijd schriftelijk worden overeengekomen, anders is het nietig (ofwel: het beding komt niet tot stand). Toegevoegd na 7 uur: Een arbeidsovereenkomst is vormvrij, dus op het moment dat werkgever en werknemer mondeling overeenkomt dat je een bepaalde nieuwe functie gaat uitvoeren, is dit ook geldig. Een aantal zaken moet echter schriftelijk worden vastgelegd, denk aan de namen van werkgever en werknemer, naam van de functie, werktijden, salaris e.d. Een eventueel proeftijdbeding en concurrentiebeding is echter alleen geldig als het schriftelijk is overeengekomen. Vanuit de werknemer gezien, is het ongewenst dat een nieuwe proeftijd wordt overeengekomen bij het starten van een nieuwe functie met wezenlijk andere taken en verantwoordelijkheden. Misschien dat er nog een "terugkeergarantie" naar de oude functie kan worden overeengekomen als het een van beide partijen niet bevalt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100