Wat betekent 2 maanden bruto salaris onbelast?

Een vriendin van mij is zojuist weduwe geworden. Zij krijgt nu van de oude werkgever van haar man, 2 bruto maandsalarissen onbelast. Wat betekent onbelast? Moet zij straks met de belasting aangifte alsnog het bruto-deel betalen en ook nog een verrekening van het onbelaste deel naar een belast deel? We weten nu niet hoeveel ze van het bedrag werkelijk gaat overhouden, dus ook niet hoeveel ze er van mag uitgeven om niet later in de problemen te komen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het bruto salaris wordt netto uitgekeerd. Er hoeft ook later geen belasting over te worden afgedragen, het is en blijft dus netto tot een maximum van 3 maandsalarissen. Er bestaat een fiscale maatregel om dit belastingvrij uit te mogen keren. Daarnaast heeft de weduwe recht op uitbetaling van de niet opgenomen vakantiedagen.

Volgens het Handboek Loonheffingen: "Een eenmalige uitkering of verstrekking bij overlijden waarvan de aanspraak was vrijgesteld, is vrijgesteld tot driemaal het loon over een maand. Het loon voor het bepalen van de hoogte van deze vrijstelling is het brutomaandloon, plus 1/12 deel van het jaarbedrag aan vaste gegarandeerde beloningen (bijvoorbeeld een 13e maand). Zie paragraaf 19.2.1 voor meer informatie over het loon over een maand. " Een werkgever mag dus een uitkering doen van maximaal 3 maandlonen + (bijv.) het vakantiegeld daarover zonder dat er loonheffing op hoeft te worden ingehouden in het geval een werknemer overlijdt. (Bruto = netto). Hier hoeft de weduwe ook niets voor apart te leggen. Daarnaast moet ook nog het loon over de laatste gewerkte maand worden uitbetaald, het nog niet uitbetaalde 'gewone' vakantiegeld t/m die maand, de opgebouwde maar nog niet opgenomen vakantiedagen en het evenredige deel van eventuele andere beloningen waarop recht bestond. Hierop moet wel loonheffing worden ingehouden maar ook daarvoor hoeft de echtgenote van de voormalige werkgever niets bijzonders te doen. Dit verschijnt straks allemaal op de jaaropgave.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100