Ik wil graag iets doen met mijn spaargeld het staat mu op de bank waar ik 1.30% aan rente krijg. Maar wil zonder risico meer aan verdienen. Mogelijk?

Ik weet miet of je 100% zonder risico kunt beleggen of investeren waar je meer aan kunt verdienen. Het mag van mij betreft ook voor langere termijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, niet echt. Ofwel krijg je weinig en draag je nauwelijks tot geen risico, ofwel krijg je meer, maar dan neem je een risico en verlaat je de kapitaalgarantie. Wie het anders vertelt, is je blaasjes aan het wijsmaken. Ondernemerschap kan veel grotere winsten realiseren, maar omvat steeds het ondernemersrisico. Tenzij je iemand anders kent die het risico in jouw plaats wil nemen, maar wat als die aan dat risico ten onder gaat? Dat is dus ook niet '100% kapitaalgarantie'. Zo leerden we in economie in de eerste lessen macro_economie dat een overheid of land niet failliet kan gaan. Wat je in de kranten las de laatste tijd over Griekenland, bleek dat plots niet meer te volgen... Denk ook aan de parabel van de talenten uit het Nieuw Testament.

Rendement en risico gaan hand in hand. Dit is een gevolg van een heel simpel principe: Wanneer een belegging of investering een heel hoog rendement biedt, tegen nul risico, zal iedereen erin willen beleggen. Degene die het geld nodig heeft, krijgt dan veel meer geld aangeboden dan hij nodig heeft, en kan dus de geboden rente verlagen. Als de "meest veilige" belegging wordt meestal gezien: staatsobligaties in stabiele landen. De enige vorm waarin je minimaal risico loopt, maar een iets hogere rente vangt is een langlopende deposito. Maar de extra rente die je daarop vangt is te verwaarlozen. Bovendien is het niet denkbeeldig dat de variabele rente een keer stijgt, misschien zelfs boven de depositorente. En je kunt je geld bij een deposito niet tussentijds opnemen. Kortom: als je meer rendement wilt, zul je bereid moeten zijn om meer risico te lopen.

In België is er een bank met een Duitse naam (D**tsche Bank) die momenteel 4,- % aanbiedt voor "vers geld" wanneer je op een termijnrekening plaatst voor 4 maand. Weinig of geen risico.

Als je het geld een bepaalde tijd kun missen, bijvoorbeeld 2 jaar, dan krijg je een hogere rente als je het die 2 jaar vastzet. Bijvoorbeeld op een depositorekening. Nooit meer dan €100,000 per bank die tot hetzelfde bedrijf behoren vanwege de garantie van de overheid bij het omvallen van een bank. Nadeel is dat als de rente stijg in de tussentijd jij geen hogere rente krijgt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100