Mag een winkelier 5 cent muntjes weigeren?

Ik wil al langer een PS3 aanschaffen, en heb er genoeg geld voor. Alleen lijkt het me niet leuk om er geen moeite voor te doen. Dus ben ik bei het idee gekomen om 5 cent muntjes te sparen. En dat zodra ik 6000 muntjes heb ik een winkel binnen stap en met die 6000 5 cent muntjes dan de PS3 aanschaf. Maar mag de winkelier het dan weigeren? Aangezien 1 en 2 munten over het algemeen niet worden aangenomen, maar hoe zit het dan als ik een paar kilo aan 5 cent muntjes gebruik om te betalen.

Toegevoegd na 4 minuten:
Bei = bij

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De euromunten, evenals de eurobankbiljetten zijn de enige betaalmiddelen die de hoedanigheid hebben van een wettig betaalmiddel. U bent echter niet verplicht om voor één betaling meer dan 50 muntstukken aan te nemen. Voor bankbiljetten geldt dat niet.

Bronnen:
http://www.hbd.nl/pages/71/Betalingsverkee...

Officiel mag t niet geweigerd worden omdat de 5 ct muntjes nog in omloop zijn. Uit praktische reden kan hij vragen het bij een bank om te wisselen. Je kunt dit evt.zelf al doen,weet je zeker dat t aangenomen word! Heel veel succes!! Toegevoegd na 4 minuten: Officiel= officeel

Het mag niet geweigerd worden, want het zijn wettige betaalmiddelen... maar ze zijn er waarschijnlijk niet blij mee, omdat banken tegenwoordig geld vragen voor het tellen van dit soort muntgeld, en het is natuurlijk teveel voor eigen gebruik als wisselgeld....

Er zijn normen hoeveel muntjes een winkelier hoeft te accepteren in een betaling. Je kan dus niet zomaar verwachten dat je je PS3 meekrijgt.

Dat mag de winkelier weigeren. Kleingeld, ook wel pasmunten genoemd zijn bedoeld om kleine bedragen af te rekenen. Het schijnt dat je maximaal 49 euro per transactie met muntgeld af mag rekenen. Nog even en dan moet je bij elke winkelier kosten betalen als je contant af wil rekenen.

Een winkelier is tot op zekere hoogte verplicht dit aan tenemen. In guldens was dat ooit max 40 kwartjes en in orde van grote gold het ook voor de andere muntjes al weer ik de precieze aantal niet meer maar met de euro zal het ook ongeveer zo zijn. Maar 1 ding staat vast zo1n bedrag hoeven ze niet aan te nemen hoewel ik denk dat het wel mee waard kan zijn, omdat winkeliers hun kleingeld moeten kopen voor mer dan de waarde. Je kunt het natuurlijk altijd bij een bank of grenswisselkantoor wisselen voor papier.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100