Kan mijn baas mij verplichten om morgen ochtend 9:00 naar een vergadering te komen terwijl ik op dit moment nachtdienst heb tot 8:00?

Ik zeg morgen maar ik bedoel dus vandaag. Ik moet werken van 0:00 tot 8:00 in Utrecht. En ik word om 9:00 in Soesterberg verwacht voor een vergadering die tot 12:00 duurt om vervolgens zondag nacht weer om 0:00 te beginnen.

Toegevoegd na 51 seconden:
Ik werk in de beveiliging.

Weet jij het antwoord?

/2500

Na je huidige nachtdienst ben je moe en aan bedrust toe. Als je in die conditie een vergadering moet bijwonen, heb jij niks aan die vergadering en heeft die vergadering niets aan jou. Ik zie dit dan nog los van het feit dat je daarna onmogelijk op tijd uitgerust en fit aan de volgende nachtdienst kunt beginnen. De combinatie van die vergadering na de huidige nachtdienst lijkt mij op zich al voldoende reden om niet naar die vergadering te gaan. Maar deze omstandigheid van het tijdstip van de volgende dienstaanvang is dus wel een extra argument om je hier tegen te verzetten. Een extra motief om dit af te wijzen. Als men je toch dwingt, heb je een goede reden om je wegens niet fit zijn ziek te melden voor die volgende nachtdienst. Dit alles even ervan uitgaande dat er niet ergens in je CAO iets staat dat het mogelijk maakt om incidenteel een dienst van 12 uren te eisen, die al na twaalf uur rust gevolgd wordt door de volgende dienstaanvang. Als het volgens de CAO formeel toelaatbaar is, vind ik het echter nog steeds bizar! Het zou me niet verbazen dat het wettelijk niet eens kan, maar mijn parate kennis op dat gebied schiet sowieso tekort, en zeker nu een snel antwoord gewenst is.

Boven werkregelingen en CAO staat de wet en in dit geval de werktijdenwet. En deze zegt dat je niet niet langer dan zo veel uur mag werken en dat er rust tussen de ene en de andere dienst dient te zitten. De regel zegt max. 12 uur. Daar wordt netjes aan gehouden. Na een nachtdienst dient 14 uur rust te zijn en dat ga je niet halen. Wel mag dat een keer verkort worden. Wel dient de veranderingen in de werktijden ruim van te voren aan kondigt worden. Het lijkt er op dat in dit geval niet zo is. Dus je mag rustig aan kondigen dat je andere plannen gemaakt hebt als dit wijziging is op korte termijn. Ik raad je aan om toch bij de vergadering aanwezig te zijn. En achteraf toch een gesprek aan gaan waarbij je een uitleg vraagt over de arbeidstijdenwet en of deze wel goed is toegepast. Want het lijkt als of wel de grenzen op gezocht zijn. En vergaderen is werktijd, dus als je werkgever verwacht dat dit onbetaald is dan is het ook duidelijk en niet verplicht. Ook zal er rekening gehouden worden met pauzes. En door de extreem lange werktijd zal ook ruim genoeg pauze gehouden dienen te worden. In sommige sectoren gelden afwijkende werktijd en rusttijden, maar zover ik weet niet in de beveiliging. Behalve dat daar veel vaker nachtdiensten voorkomen. Toegevoegd na 6 minuten: Bij twijfel mag je de werkgever hierop aanspreken en de OR informeren. Ik zou in dit geval wel de OR informeren. Want als het vaker voorkomt, dan zou de OR hierover in gesprek gaan met de werkgever en aanvullende afspraken maken met de werkgever. Ik hoop dat u of toekomstige vragen stellers hier iets aan hebben want ik zie dat u of in vergadering zit of al thuis.

Bronnen:
http://www.arbeidstijdenwet.nl/arbeidstijdenwet/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100