is het mogelijk dat 5 radiator warmtemeters een jaar later dezelfde verhoging in % weergeven?

In de flat waar ik woon hebben we blokverwarming, en op alle radiatoren zitten warmtemeters. Deze digitale meters meten het warmteverbruik van de radiatoren. Nu is bij 1 bewoner de waarden van 5 meters tov de waarden van het jaar daarvoor met 78,8% gestegen.
Let op: het gaat mij niet om de hoogte van de stijging!
Waar het om gaat is dat die 5 meters allen hetzelfde percentage, tot zelfs 1 decimaal (cijfer achter de komma), gestegen zijn.
Ik heb geen kennis van kansberekening maar volgens mij is dat niet mogelijk. Volgens mij is de kans op het winnen van een redelijke prijs in de Staatsloterij, is die kans hoger.

Denken jullie dat dit mogelijk is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat is mogelijk, indien de stand van de radiatoren constant is. Als er niet aan wordt gedraaid. Simpel gezien kun je een radiator vergelijken met een zandloper, Als een huis bijvoorbeeld 7 radiatoren heeft moet je je een brede zandloper voorstellen met 7 parallelle openingen aan de onderkant. Elke opening wordt gevoed uit hetzelfde voorraadvat. De zand staat dus in elke zandloper even hoog. Omdat de openingen van de zandloper niet gelijk zijn van diameter, stroomt er uit elk van de zeven gaten een andere hoeveelheid zand. De hoeveelheid die er elk jaar uitstroomt is verschillend voor elke opening maar de uitgestroomde hoeveelheid per opening is elk jaar constant, omdat de grote van elke opening constant is en ook de hoogte van de zandkolom. Door elk van de 7 radiatoren van het huis stroom een andere hoeveelheid water. De hoeveelheid is afhankelijk van de weerstand van de radiator en de weerstand van de toe- en afvoerleiding van die radiator. De pomp is ook constant, omdat die elke dag en elk jaar de zelfde hoeveelheid water rondpompt. De warmtebehoefte bij een koude of warme winter, wordt geregeld door de watertemperatuur van het systeem te variëren. Bij een koude winter stroomt er gemiddeld warmer water door het systeem dan bij een warme winter. Omdat de temperatuurvariatie voor elke individuele radiator gelijk is aan die van alle anderen, geven de meters dezelfde verhoging aan. Toegevoegd na 3 minuten: Sorry, het is niet "de zand" maar "het zand". In het Limburgs dialect is het "de" zand. Ik denk in het Limburgs.

Ja dat is mogelijk als alle 5 meters een gelijk deel van toegenomen collectief registreren. Deze apparaten meten wat de onderlinge afname ten opzichte van het totaal is. Dit is de hoofdaansluiting van het blok c.q. appartementencomplex. Voorbeeld: Als 1 van de 2 woningen in een appartementen complex stookt en de andere woning stookt het hele jaar niet, dan betaalt woning 1 100% van de totale stookkosten die door het complex zijn ingekocht. * Met uitzondering van kosten zoals vastrecht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100