Hoeveel bijstand krijg ik als mijn partner verdiend?

Ik wil samen gaan wonen met mijn partner. Zij is 21 jaar oud en verdiend 1115 euro per maand. Ik verdien niks. Van dit inkomen kunnen we net aan rondkomen, dus onze vaste maandelijkse lasten(huur/verzekering/boodschappen/telefoon/internet) kunnen we er van betalen. Geld voor andere dingen hebben we dan niet, zoals kleding, reparaties aan ons huis en onvoorziene uitgaven. Het zou wel fijn zijn als je een kleine buffer zou kunnen opbouwen voor nieuwe kleding en onvoorziene uitgaven. Ik ben zelf 28 jaar oud.

Als wij ons samen inschrijven en dus een inkomen van 1115 euro per maand hebben(loon van mijn 21 jarige vriendin), hebben wij dan nog recht op een bijstandsaanvulling tot het minimumloon van 23+ omdat ik 28 jaar ben?

Toegevoegd na 1 uur:
Het loon van mijn partner is brutoloon per maand.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je geeft niet aan of het genoemde maandloon bruto of netto is, dus het is niet mogelijk om je te vertellen op hoeveel aanvulling jullie eventueel recht zouden hebben. Maar de netto Bijstandsnorm voor gehuwden of samenwonenden bedraagt vanaf 1 januari 2015 1372,62 euro. Dat betekent dat, als jullie beiden voldoen aan de voorwaarden om voor Bijstand in aanmerking te komen, je een aanvulling zou kunnen krijgen tot dat bedrag. Als het genoemde maandloon netto is, zouden jullie dan een aanvulling van 257,62 euro kunnen krijgen, tenzij je niet met z'n tweeën woont maar er in dezelfde woning nog andere volwassenen wonen waarmee je de woonlasten zou kunnen delen. Je moet dan natuurlijk wel voldoen aan de voorwaarden. Je mag dus niet meer vermogen hebben dan gezamenlijk 11790 euro en je moet voldoen aan de sollicitatie- en reïntegratieverplichtingen. Daarbij heb je geen recht op Bijstand wanneer één van jullie een opleiding volgt of - zeker in het geval van je vriendin - een opleiding zou kúnnen volgen die recht geeft op studiefinanciering, en de gemeente kan besluiten om de uitkering te verlagen wanneer blijkt dat je net gestopt bent met een opleiding. Daarnaast kunnen er per gemeente nog aanvullende regels of voorwaarden zijn. Maar ook als het loon van je vriendin netto is, zitten jullie gezamenlijk onder de Bijstandsnorm en dat betekent dat je in principe - als je voldoet aan alle andere regels - in aanmerking kunt komen voor een aanvulling vanuit de Bijstand.

Bronnen:
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esr...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100